20 jaar. Je zit in de bloei van je leven, gaat uit, of zit lekker thuis op de bank op vrijdagavond, je woont nog thuis of al op jezelf en je vraagt jezelf af, ben ik nu echt volwassen? Op je 20e moet je al aardig veel zelf kunnen. Je ouders staan wel nog voor je klaar, maar zelfstandig moet je wel zijn; zelf je studie en werk regelen, af en toe voor jezelf kunnen koken en je eigen was draaien als je ouders op vakantie zijn. Maar… wat moet je nou eigenlijk echt kunnen als je 20 jaar bent? 

1. De was doen

Als je 20 bent en nog thuis woont, of je woont op kamers en je gaat elk weekend nog met je was naar je ouders, is het tijd om het zelf te gaan leren. Zo moeilijk is het niet. En het geeft je een gevoel van volwassenheid en rust haha. Toen ik op mezelf ging wonen vond ik het heerlijk om in één weekend alle was te draaien, te drogen en op te vouwen. Heerlijk alles zo net mogelijk in je kast leggen, maar misschien hoort dit bij mijn OCD.

2. Een gezonde maaltijd koken

Leer koken. Het is leuk en makkelijk. Tegenwoordig staan op Pinterest zo veel ideeën en tips dat koken leuk blijft. Je kunt er veel budgetrecepten vinden die nog lekker zijn ook. Elke maaltijd bestaat uit een combinatie van vezels (pasta, aardappels of rijst), groenten en een stukjes (vegetarisch) vlees. Je kunt hierin bijna alles combineren. Zorg dat je deze drie vezelsoorten over de week verdeelt zodat je niet 5 dagen achter elkaar pasta eet.

3. Zelfverzekerd zijn

Toen ik 18 was, durfde ik in winkels nooit op een medewerker af te stappen om iets te vragen. De afgelopen jaren (ik ben nu 23) ben ik hierin erg vooruit gegaan, ook ten overstaande van mijn familie en vrienden. Ik heb nog steeds mijn momenten, maar ik durf al sneller om te vragen. Wees niet bang. Jij mag er ook zijn! Laat die anderen denken wat ze willen, jij bent mooi wie je bent en mensen willen je altijd helpen.

4. Budgetteren

In deze blog heb ik beschreven hoe je op je budget kan letten. Handige tips, waar elke 20’er mee kan beginnen en zeker op vooruit gaat qua sparen. Helemaal als je op jezelf gaat wonen of al op jezelf woont zijn deze tips uitkomsten voor het overhouden van geld.

5. Niet te laat komen

Als je op de leeftijd komt dat je gaat solliciteren, werken, studeren, daten of gewoon afspreekt met vrienden en familie zorg dan dat je niet te laat komt. Het is professioneel en netjes als je gewoon op tijd komt en laat zien dat je je ergens voor inzet.

6. Ontspannen

Als drukke twintiger is het een pré om een voor jou beste manier om te ontspannen te hebben. Dit kan lezen zijn, maar ook muziek luisteren, in bad gaan, een powernap of zelfs lekker wat eten. Zorg dat je voor jezelf weet dat als je een dip hebt, je jezelf kan ontspannen op een manier die voor jou altijd werkt.

7. Vijf favorieten instellen

In je telefoon kan je je favoriete contacten aangeven. 5 favorieten hebben waarbij je altijd terecht kan is heel fijn. Mijn favorieten in mijn telefoon zijn mijn ouders, mijn vriend, mijn broertje en mijn beste vriendin. Als ik iemand moet bellen, zijn zij altijd maar 1 knop verwijderd.

8. Lezen, lezen lezen

Van veel lezen leer je hoe andere mensen in het leven staan. Je kan een andere kijk op de wereld krijgen en leert sowieso veel van de taal. Een boek waarbij mijn kijk op de wereld een beetje veranderd is, is Small Great Things van Jodi Picoult. 

9. Aan de toekomst denken

Als je niet weet wat je in de toekomst wilt doen, heb je ook niks om naartoe te werken. Als je weet dat je later bij de politie wilt werken, of dat je een goed doel wilt opstarten heb je een drijfveer en daardoor ga je harder werken. Kies voor jou de mooiste droom en richt je alleen daar op. Dan zullen je dromen werkelijkheid worden.

10. Genieten

Als twintiger mag je best egoïstisch zijn. Doe wat je doet met veel plezier. Als jij plezier haalt uit elke avond naar de film te gaan, of je rot te sporten in de sportschool omdat je daar juist energie van krijgt, doe dat dan ook zeker, maar vergeet de toekomst niet. Zoek in alles wat je niet leuk vindt het plezier en geniet van het leven.

Als je dit leest als je in de 30 of 40 bent en je kan nog niet elk puntje afvinken, begin dan gelijk met deze punten! Vergeet niet te genieten van het leven. 

Je kunt elke dag beginnen met de toekomst.