Het leven met een chronische of onzichtbare ziekte is er vooral een met veel pieken en dalen. Er kunnen dan ook snel dagen voorkomen dat je net even iets minder lekker in je vel zit, of je simpelweg gewoon even kut voelt. Hier onder zeven tips om desalniettemin toch nog positief te blijven tijdens de wat minder leuke dagen.

1. Relax

Het zal je vast niet verbazen dat het jezelf de rust gunnen op nummer één staat. Slaap is en blijft immers een van de beste remedies voor ons spoonies, en soms is een dagje lekker rechargen en even helemaal niks doen al hangende in bed of op de bank net wat wij nodig hebben om de rest van onze week zo soepel mogelijk door te kunnen komen. Èn vaak alleen al enorm boostgevend voor ons humeur.

2. Stay inspired

Soms kan het chronisch ziek zijn betekenen dat jezelf opnieuw moet leren kennen of uitvinden. Ook kunnen er zich momenten voor doen dat je het net even niet meer weet of behoorlijk in die vaste sleur zit. Door jezelf constant opnieuw te laten inspireren door de wereld en mensen ons heen en soms heel eventjes die dikke vette comfort zone te verlaten kun je al snel een totaal nieuwe of andere kant van jezelf te ontdekken. De wereld is immers jouw oester, en de mogelijkheden eindeloos. Ga op zoek naar dingen die jij leuk vind, ontdek nieuwe interesses en wellicht vind je wel een paar nieuwe passies, hobby’s of bezigheden along the way.

3. Zoek afleiding

Een goed boek, een bloedstollende TV serie of juist die lekkere chickflick. Iedereen heeft wel zo zijn eigen favorieten, en vaak helpen deze enorm bij het vinden van de juiste afleiding. Waan je even totaal in een andere wereld, zet je verstand op nul en probeer zo min mogelijk over jouw situatie na te denken. Wegtoveren kunnen we onze beperking zeker niet, maar alle kleine beetjes helpen en zo zorgen deze kleine afleidingen ook nog eens voor de broodnodige ontspanning (tenzij jij net die bloedstollende thriller aan het kijken bent, natuurlijk).

positive pants

4. Stay social

Vaak kan het chronisch ziek zijn een soms wat isolerend effect met zich meebrengen. Toch leven wij gelukkig in de tijd van social media, en staan wij dankzij de komst van mobiele telefoons en het internet constant in contact met de wereld om ons heen. We appen met onze vrienden en familie, praten op forums met lotgenoten en gelijkgestemden, en leren soms zelfs de liefde van ons leven kennen op speciale dating sites en apps zoals Tinder. Voor iedereen is er wel een platform te vinden om even zijn hart te luchten of juist over alles behalve die ellendige ziekte te praten. Want jij bent zeker niet alleen, en zo hoef jij je zeker niet te voelen.

5. Lichtpuntjes

Misschien ervaar je nu net even die slechte dag, maar grote kans dat je binnenkort weer even van een betere dag mag kan genieten. Deze lichtpuntjes zijn dan ook vaak onze drijfveer om door te gaan, en betekenen vaak meer voor ons dan onze ‘gewone’ leeftijdsgenoten. Koester ieder goed moment, reflecteer, schrijf ze op en wees dankbaar. Plan dingen ver voor uit, en leef hier naar toe. Elke dag is immers weer een frisse start. Carpe diem!

6. Pet therapy

Heb je een huisdier? Dan ben je vast ook wel bekend met hun therapeutische werking. Ze kroelen lief tegen je aan, zoeken je op en weten je altijd weer juist op dat goede moment gerust te stellen of op te beuren. Ook huisdieren kunnen juist voor die hoognodige afleiding zorgen. Een echte must dus voor elke dierenliefhebber/spoonie!

7. Trakteer jezelf

Wie wel eens een aflevering van Parks And Recreation gezien heeft, moet zeker op de hoogte zijn van het mantra achter de woordenTreat Yo Self. Gun het jezelf om je af en toe eens lekker te verwennen met een heerlijk gezichtsmasker of lekkere niet-zelf-gekookte maaltijd, nieuwe kleding of spulletjes voor in huis of andere soms misschien nèt wat grotere uitgaven. Elke is dag is immers voor jou weer een nieuw gevecht, en ook het (online) shoppen kan soms erg enorm therapeutisch uitpakken.

treat yo self

Hoe zorg jij er voor dat jij jouw slechte dagen doorkomt?