Iedereen houdt van een schoon huis. Nergens rommel, geen stof en een frisse geur! Maar is dit ook altijd reëel? Zelf dacht ik in het verleden soms dat ik superwoman ben en het huishouden makkelijk naast het ziek zijn en 40u per week werken kon doen. Niet dus! In deze blog vind je mijn schoonmaaktips en lees je hoe je je huis toch schoon kunt houden.

Vraag om hulp

Het is belangrijk dat je je grenzen kent en stopt voordat je ze bereikt hebt. Aangezien schoonmaken fysiek heel zwaar is, kan ik je nu al vertellen dat niet alles in een keer lukt. Zelfs niet als je een klein huis hebt. Het kan dan helpen om taken uit handen te geven. Maak bijvoorbeeld een lijstje met dingen die moeten gebeuren en vraag aan familieleden of ze je willen helpen. Heb je niet echt vertrouwen in de schoonmaakkunsten van je partner of je familieleden? Maak er dan een kleine uitleg bij. Wat ook heel fijn is (mits je het kunt betalen) is het inhuren van een hulp in de huishouding. Al is het maar voor één uur in de week. Wanneer ons huis wat opgeknapt is, is dit zeker iets wat wij willen gaan doen.

Maak lijstjes

Ik ben gek op lijstjes en vind het heerlijk om punten op een to do lijstje af te vinken. Wanneer je dit ook hebt is het goed om alles in het huishouden op te schrijven en goed te kijken wat prioriteit heeft. Wanneer je heel veel pijn hebt, maar toch iets moet schoonmaken is het beter om je op de echt nodige dingen te richten. Is dit alles wat je vandaag lukt? Prima! Morgen weer een dag. Probeer daarnaast om dingen niet op te laten hopen. Het is namelijk makkelijker om een afwas van een dag te doen, dan een afwas van een week.

Schoonhouden in plaats van schoonmaken

Het is makkelijker om je huis schoon te houden, dan je huis schoon te maken. Onderstaand wat tips om dat vol te houden:

  • Zorg dat er niks op je grond ligt. Dit ziet er namelijk gelijk al een stuk rommeliger uit.
  • Spreek met jezelf af dat je een bepaalde tijd met het huishouden bezig bent en daarna gaat rusten. In 15 minuten kun je bijvoorbeeld al ontzettend veel doen. Voel je je nog steeds goed? Dan kun je het na het rusten nog een keer herhalen.
  • Laat rommel niet opstapelen.

Beperk sjouwen

Ik vind het heel fijn om al mijn schoonmaakmiddelen op de plek waar ik ze nodig heb te bewaren. Schoonmaakmiddelen voor de badkamer staan in de badkamer, strijkwater in de buurt van het strijkijzer en alles wat ik nodig heb om de keuken schoon te maken staat in de keuken. Zo hoef ik de schoonmaakmiddelen niet heel het huis door te sjouwen.

Turn up the music

Het opzetten van een muziekje helpt mij altijd! Ik word een stuk vrolijker en ga soms zelfs swingend door het huis. Een bezem of stofzuiger dient daarbij ook prima als microfoon tijdens een flinke uithaal.

Geen schoenen in huis

Schoenen zorgen ervoor dat er veel viezigheid van buiten wordt meegenomen naar binnen. Skippen dus! Bij ons gaan de schoenen al netjes bij de voordeur uit en zo voorkomen we dat we troep mee naar binnen lopen.

Gooi onnodige troep weg

Dit is bij mij nog een puntje om aan te werken! We hebben ontzettend veel spullen, maar bijna geen plek om alle zooi te bewaren. Veel spullen waar we praktisch niks mee doen staan dan ook stof te happen op de kast. Je kunt deze spullen natuurlijk zonder na te denken weggooien, maar ook weggeven of doneren. Wij hebben voor veel van onze boeken voor het laatste gekozen. Boeken moet je niet weggooien, dus ze krijgen een mooi tweede leven op het werk van mijn vriend. Hebben wij weer meer plek om onze verzameling aan te vullen, haha.

Luister naar je lichaam

Last but not least; luister naar je lichaam! Een schoon huis is heerlijk, maar niet als je de volgende dag op de blaren moet zitten. Probeer op zo’n dag goed voor jezelf te zorgen en de schoonmaakspullen lekker in de kast te laten. Moet er toch iets in huis gebeuren? Zorg ervoor dat je pauzes neemt en niet te lang achter elkaar blijft schoonmaken. Het stof ligt er morgen ook nog, dus haasten hoeft niet!

Wat zijn jouw favoriete schoonmaaktips?