Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik groot voorstander ben van alleen zijn. Voor mij zijn dit de momenten waar ik het meeste over mijzelf te weten kom en ontdek wat mijn passies en dromen zijn. Toch zijn er ook momenten dat ik mij ontzettend alleen voel en eenzaamheid op de loer ligt. In deze blog lees je wat ik hiertegen doe.

Op moment van schrijven ben ik onderweg naar mijn ouders. Mijn vriend heeft twee late diensten (donderdag en vrijdag), wat inhoudt dat ik dan tot minimaal 23:30 alleen thuis ben. Normaal is dit voor mij het moment om de bank op te duiken met een leuke serie, veel na te denken, te bloggen of nieuwe gerechten uit te proberen. Nu niet. Nu wil ik niet alleen zijn met mijn gedachten en kies ik er bewust voor om gezelschap op te zoeken. En bij wie kan je dan beter terecht dan bij je ouders! Door de week is dit geen optie, omdat ik dan de volgende dag weer vroeg op moet om op tijd op mijn werk te kunnen zijn. Gelukkig zijn er ook dan heel veel manieren om mij wat minder alleen te voelen. Welke dat zijn lees je in de volgende alinea’s.

Alleen zijn: ben ik echt eenzaam?

De eerste vraag die ik mezelf stel is of ik echt eenzaam ben of dat ik mijzelf alleen zo voel. Hier zit wat mij betreft namelijk een groot verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid en dit beseffen helpt mij om me wat beter te voelen. Als ik hierover na ga denken, weet ik dat ik helemaal niet eenzaam ben. Ik voel mij alleen zo. Ik heb namelijk een geweldige familie, een hele lieve vriend en ook qua vrienden en vriendinnen heb ik niks te klagen.

Blijf bezig

Als ik mij echt alleen voel, probeer ik daar weleens voor te vluchten. Dit is eigenlijk tegen mijn principes in, want door er doorheen te gaan leer je het meest. Ik kan deze tip daarom niet echt aanraden, maar omdat het soms zo nodig is vind ik het wel een goede toevoeging. Bezig blijven is voor mij namelijk DE manier om niet stil te staan bij het feit dat ik mij eenzaam voel. Wat ik op dat soort momenten het fijnst vind, is om met luide muziek het huis op te ruimen. Een hersenloos taakje, maar wel iets wat voor mij heel fijn voelt. Werken komt voor mij op een stabiele tweede plek. Niet heel hersenloos natuurlijk, maar doordat schrijven mijn passie is kan ik mij soms heel erg in mijn werk verliezen.

Ga naar buiten

Deze tip krijg ik heel vaak van mijn moeder. Zodra ik mij rot voel raadt ze me aan om even naar buiten te gaan zodat ik niet alleen frisse lucht binnenkrijg, maar ook beweeg en m’n hoofd leegmaak. Alhoewel ik op het moment zelf vaak niet luister, merk ik toch dat als ik het eenmaal doe ik mij een stuk beter ga voelen. Ik woon vlakbij het water, wat voor mij een goede plek is om mijn hoofd goed leeg te maken en tegelijk te genieten van het uitzicht.

uitwaaien

Mediteren

Ik heb er moeite mee om bij mijn gevoel te komen en hierover te praten. Niet alleen heel frustrerend voor mij, maar ook voor de mensen om mij heen. Mediteren is voor mij de enige manier om dichterbij mijn gevoel te komen en nieuwe inzichten over mezelf op te doen. Klinkt heel zweverig, maar nadat ik even gemediteerd heb voel ik me al gelijk een stuk beter. Ik zou het vaker moeten doen!

Douchen

Douchen is voor mij meer een plicht dan dat ik het heel fijn vind. Dit komt vooral omdat ik na het douchen uitgeput ben en het een hele onderneming is. Als ik mij rot voel wil ik eigenlijk niks liever dan douchen. Een fijne plek om na te denken en ook huilen lukt mij onder de douche net iets beter. Het kan enorm helpen door jezelf eens even flink zielig te voelen (natuurlijk niet te lang) en de ogen uit je kop te huilen. Vaak lucht dit op en zorgt het ervoor dat je er weer even tegenaan kan.

Wat doe jij als je je alleen of eenzaam voelt?