The only thing we have to fear is fear itself.

Angst, wie kent dit gevoel niet? Als je ziek bent leef je met heel veel angsten. Ik heb veel vormen van angst meegemaakt. Ik was en ben, op sommige momenten bijvoorbeeld, nog steeds bang om dood te gaan. Alvleesklier-ontstekingen moet je echt niet onderschatten, want iedere keer als mijn alvleesklier ontsteekt, kan het fataal worden.

Where there is no struggle, there is no strength.

Ik heb ook angst om mensen kwijt te raken. Deze angst is al langer aanwezig in mijn leven vanwege dingen die gebeurd zijn in het verleden. Maar sinds ik ziek ben geworden, is dit erger geworden. Er verdwenen namelijk een hoop mensen uit mijn leven: vrienden en kennissen.

Stupidity should be painful.

Ik ben bijvoorbeeld een hele lange tijd bang geweest dat mijn vriend, Esli, er vandoor zou gaan. Beter gezegd: het eerste jaar dat ik morfine gebruikte, droomde ik iedere nacht, of zelfs meerdere keren per nacht, dat mijn vriend, Esli, vreemd ging en bij me weg zou gaan. Natuurlijk droomt iedereen dit wel eens, maar als je het iedere keer droomt wanneer je je ogen dicht doet, word je op een gegeven moment gek. Ik was zelfs op het punt om zelf een eind aan de relatie te maken. Ik heb meerdere malen tegen Esli gezegd, dat hij nog veel te jong was om iedere keer in de “verplegerrol” te schieten, zeker gezien het feit dat wij nog geen anderhalf jaar samen waren, toen ik ziek werd. Gelukkig voor mij, bleek ik het erg getroffen te hebben. Hij bleef mij maar motiveren, terwijl ik eigenlijk toen soms momenten had dat ik niet eens meer wilde leven. Zodra ik iets negatiefs zei, zei Esli iets positiefs. Hij probeerde mij altijd weer op te vrolijken en negeerde al het negatieve. Daar zal ik hem altijd dankbaar voor blijven.

Obsticals are what you see, when you lose sight of your goal.

Ik ben bang voor de toekomst.. Ik ben erg zelfstandig opgevoed door mijn ouders. Als voorbeeld kan ik zeggen: werken voor je eigen geld. Ik schaam mij soms nog steeds als ik moet erkennen dat ik een uitkering heb. Niet omdat ik het niet verdien maar omdat er, zo’n negatieve lading aan het woord “uitkering” hangt. Ik ben bang om afgekeurd te worden door het UWV, want ik wil dolgraag werken! Mijn hersenen willen het zo graag, maar mijn lijf kan het niet aan…

It is not what you do for your children, but what you have taught them to do for themselves, that will make them succesful human beings.

Sinds ik ziek ben geworden ben ik, jammer genoeg, heel veel kilo’s aangekomen. Inmiddels ben ik weer 17 kilo kwijt, maar ik wil nog minstens 15 kilo afvallen. Helaas mag ik van de diëtiste niet meer afvallen, sterker nog: zij gaat me laten opnemen als ik nog 1 kilo afval! Nu vraag jij je misschien af waarom, als ik al een overgewicht heb! Nou, ik val namelijk niet op de goede manier af, door te sporten bijvoorbeeld. Nu breekt het afvallen mijn spieren af. Wat gebeurt er als ik zo dik blijf en mij vaak niet mooi en zeker niet sexy voel ? (zeker niet in al die pyjama’s)

It always seems impossible until it’s done.

En zo zijn er nog veel meer angsten. Vergeet niet dat angst tussen JOUW oren zit! JIJ beslist over JOUW leven! JIJ hebt de controle over JOUW leven.

Wil JIJ die angst niet? VECHT ervoor.. Ik weet in ieder geval dat ik dat doe.. Vergeet niet dat hulp vragen niet erg is, er zijn immers altijd mensen die met je mee vechten!

 

xoxo,

Stéphanie

Collage  9