Sylvie Kroef debuteert met het handboek Over Afscheid en geeft 100 praktische tips voor als je weet dat je binnenkort afscheid moet nemen. En ik mocht bij de boekpresentatie zijn. Het boek is geschreven aan de hand van de ervaringen van 60 mensen, inclusief haarzelf. Het boek is voor íedereen: voor iemand die terminaal ziek is, de personen uit de directe omgeving, zoals het gezin en goede vrienden, maar het is ook geschreven voor de mensen die er verder vanaf staan, denk aan collega’s, zorgverleners en buren. Zij die vaak niet weten wat ze kunnen zeggen of doen. 

Een fantastische locatie

De boekpresentatie vond plaats in de Vondelkerk; een plek waar jouw gedachten kúnnen en mógen afdwalen, zelfs de datum is zorgvuldig gekozen. Op Allerzielen, 2 november, de dag dat de Katholieken de overledenen herdenken. Sylvie pakte aan het begin van haar presentatie een lucifer en liep naar een kaars die op het podium stond. Met deze kaars denken we aan de mensen die er niet bij kunnen zijn, maar er in gedachten wel bij zijn. Al snel rolde de eerste traan over haar wangen.

Tussen een lach en een traan

Sylvie nam een voorbeeld aan haar jonge neefje, hij zat met zijn slechts 7 jaar in de zaal. Hij vond het belangrijk om erbij te zijn, ook al ging het over een moeilijk onderwerp. Ze vond het bijzonder dat als kinderen boos of verdrietig zijn, zij even uithuilen en na dat huilen is alles weer oké. Waarom is dat als volwassene niet geoorloofd? Zodra je begint te huilen zie je dat er mensen aan komen met een zakdoek, zodat je je tranen kunt drogen. Die tranen hoeven niet gedroogd te worden, die mogen er zijn. Laat je tranen vandaag ook zeker gewoon lopen, was haar boodschap.

De presentatie was erg persoonlijk. Sylvie deelde emotionele verhalen, maar het lukte haar ook goed om de presentatie luchtig houden met een sprankje humor tussendoor. Niet alleen haar eigen ervaringen kwamen aan bod, ook mooie verhalen van de bijzondere mensen die zij heeft mogen interviewen. Ze heeft staan huilen op het podium en later weer gelachen, zo ook een groot deel van de zaal. Alles wat Sylvie zegt komt binnen, het was net of ik haar al kende.

Tussendoor heeft Sylvie gezongen – wauw, wat een stem, dit had ik totaal niet verwacht! De teksten waren erg herkenbaar, het was echt bijzonder en mooi. Ik hoop dat je nu spijt hebt, dat je dit moois hebt gemist, want ik heb zeker genoten!

Een opdracht voor jou

Aan het einde gaf Sylvie ons een opdracht om onze telefoon te pakken en om een wekker te zetten. Als de wekker af gaat is het tijd om iemand waar we al lang aan dachten een berichtje sturen. Een berichtje wat je al weken uitstelt vanwege tijd gebrek of iets anders. Voor je het weet is het te laat, dus doe het! Ja, jíj ook. Pak je telefoon nu maar en zet die wekker, ik wacht wel.

Is Sylvie Kroef een schrijver?

Als tweede spreker heeft zij Erik Beckers gevraagd. Een manager bij Zwitserleven en ook een schrijver. Sylvie heeft met Erik samengewerkt, onder andere als proeflezer, maar ook zijn verhaal staat in het boek. Hij begon met een dosis humor, 6 eigenschappen die alle schrijvers hebben (maar Sylvie totaal niet), wat erg op de lachspieren van de genodigden werkte. Daaruit concludeerde hij dat zij niet behoort tot het type schrijver. Hij eindigde met lieve woorden voor Sylvie persoonlijk en sprak lof over haar boek.

Het eerste exemplaar

Het werd tijd om mensen te bedanken en haar boek officieel uit te reiken. Het eerste exemplaar was voor niemand minder dan haar moeder, die dit dankbaar in ontvangst nam.

Sylvie is een leuke vrouw, die een moeilijk bespreekbaar onderwerp op een dusdanige manier neer kan zetten, dat dit voor iedereen handvatten kan bieden. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen, maar het zou zomaar een “meesterwerk” kunnen zijn.

Zij gaf mij persoonlijk een laatste tip mee: stop met dromen en ga het gewoon doen! De tijd gaat namelijk veel te snel voorbij. 

Wil je meer weten over het boek Over Afscheid van Sylvie Kroef? Lees dan binnenkort hier de review over het boek, geschreven door Nayana van Gurp.