Vijf jaar geleden stortte Rachels wereld in toen bij een ongeluk haar beste vriend Jimmy overleed en zijzelf gewond raakte. Haar relatie overleefde de klap niet, ze verhuisde naar Londen en van haar dromen is niets terechtgekomen. Nu ziet ze de vriendengroep van vroeger weer voor het eerst bij de bruiloft van haar beste vriendin Sarah. Als ze die avond Jimmy’s graf bezoekt, wordt ze overmand door hoofdpijn en raakt buiten bewustzijn. Als ze bijkomt, blijkt haar leven heel anders te zijn dan ze zich herinnert: het ongeluk van vijf jaar geleden is nooit gebeurd, zij en Matt zijn nog bij elkaar, en Jimmy leeft nog… Rachel kan het niet geloven, het is bijna te mooi om waar te zijn. Of is ‘bijna’ niet het goede woord..?

Een boek dat indruk maakt

Tranen rollen over mijn wangen als ik de laatste bladzijdes van dit boek lees. Mijn hersenen draaien overuren en in mijn hoofd ga ik het hele boek nog een door maar dan vanuit het perspectief dat me net aan het eind duidelijk is geworden. Van slapen komt nog niet veel omdat het verhaal mij bijblijft en ik me er verdrietig door voel. Tip: lees dit boek niet uit net voordat je wil gaan slapen!

Meestal zit ik met mijn neus in informatieve of zelfhulpboeken gedoken. Maar nu was ik herstellende van een griep en had ik behoefte aan een fijn, luchtig boek. Dit boek heb ik overgenomen van de dames van Must Magazine. Zij hebben het gekregen als leesexemplaar nog voor het boek echt uitkwam. Vandaar dat dit op de cover staat. De lezers van Jojo Moyes zouden dit boek ook kunnen waarderen. Het heeft inderdaad eenzelfde soort toon dus dit klopt wel.

Het leven van Rachel versie 1

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Rachel. Zij begint met de herinnering aan het ongeluk waardoor het hele wereld op zijn kop is komen te staan, vijf jaar geleden. Daarna gaat zij terug naar haar huidige situatie, waarin zij zich voorbereidt om naar de bruiloft van haar beste vriendin Sarah te gaan. Hier zal zij iedereen weer terugzien die ook aanwezig was bij het ongeluk. Haar ex Matt is intussen verloofd en met de andere heeft zij geen contact meer gehad sinds ze in vertrokken naar Londen. Rachel heeft zwaar hersenletsel opgelopen na het ongeluk, haar hoofdpijnaanvallen worden steeds erger en zij slikt hier pijnstillers voor. Eigenlijk had ze al veel eerder naar haar arts moeten gaan maar dit heeft zij steeds uitgesteld. Het etentje met haar oude vrienden verloopt redelijk goed en als zij die avond weer in het hotel komt besluit ze het graf van Jimmy op te zoeken. Hier wordt zij echter overmand door zo’n zware hoofdpijnaanval dat zij buiten bewustzijn raakt.

Wanneer zij bijkomt merkt ze dat er dingen niet kloppen. Haar vader, die ernstig ziek was, is weer blakend gezond. Zij en Matt zijn verloofd en Jimmy leeft nog! Rachel snapt er helemaal niks van en haar omgeving doet alsof zij haar geheugen heeft verloren door de val op haar hoofd toen ze op weg was naar het etentje…

Het leven van Rachel versie 2

We gaan nu weer terug naar Londen waar Rachel zich voorbereid om naar de bruiloft van haar vriendin Sarah te gaan. Maar nu vanuit de situatie waar zij zich niets meer van herinnert. Op weg naar het etentje wordt zij beroofd van haar dure verlovingsring en daarbij valt zij hard op haar hoofd.

We volgen nu Rachels leven waarin alles goed blijkt te zijn. Ze besluit zich tenslotte neer te leggen bij de situatie dat zij een deel van haar leven niet meer herinnert. Maar toch klopt er iets niet. Als lezer zat ik voortdurend na te denken hoe de puzzel nu in elkaar zit. Hoe kan ze vijf jaar lang twee verschillende levens hebben geleid? Hoe kan het dat de mensen in haar ‘vorige’ leven zich haar niet herinneren? Hoe kan het dat zij bepaalde dingen hoort en ruikt, maar de anderen in haar omgeving niet?

Conclusie

Helemaal aan het eind van het boek heb ik antwoord gekregen op deze vragen en ja, dan klopt ineens het hele plaatje. Ik zou daardoor het boek nog eens willen lezen maar dan met de informatie in mijn hoofd die ik nu weet.

Het boek leest vlot en het verhaal is zo mooi dat je echt verder wilt lezen en weten hoe het afloopt. Aanrader: ‘Ja!’ En het heeft mij geïnspireerd om wat vaker een roman te gaan lezen.