De dagcrème voor een jeugdige huid, maakt langzaam plaats voor anti rimpel crème. Mijn eerste grijze haar is gespot én concealer is inmiddels mijn grootste vriend. Nu ik bijna 26 word en mijn ID officieel niet meer hoef te laten zien als ik een fles drank koop, vind ik het tijd om een brief aan mijn jongere ik te schrijven. Lees je mee?

Brief aan mijn jongere ik

Lieve jongere ik,

Laat ik gelijk maar met goedbedoelde adviezen beginnen. Er is namelijk zoveel wat ik je mee wil geven. Allereerst geniet wat meer van het leven jij kleine control freak. Het is niet eng om te dansen en van uit je comfort zone treden ga je helemaal niet dood. Dan zou je nu namelijk al heel wat keren begraven zijn!

Volwassen zijn

Wat verlang je ernaar om volwassen te zijn. Doen waar je zelf zin in hebt, shoppen met vriendinnen en een leuke baan. Was het maar zo makkelijk lieve Kelly. Neem het maar van een oude rot aan; volwassen zijn is he-le-maal niet leuk! Een leuke baan ligt helemaal niet zomaar voor het oprapen, daarom ben je nu als bijna 26-jarige aan het freelancen geslagen. Kan je het geloven? Het leuke is dat je helemaal niks in de zorg of in het hotelwezen doet. Had je dat maar wat eerder geweten he? Dan had je met je mbo-opleiding kunnen stoppen. Hou vol, lieve Kelly. In het vierde jaar ga je namelijk stage lopen in Curaçao en ik kan je alvast een ding verklappen: dat gaat je leven veranderen! Hier leer je dat dansen helemaal niet zo erg is en je het ook in je eentje kunt rooien!

Weer even terugkomend op het volwassen worden. Zoek alvast een baantje en zorg ervoor dat je goed spaart. You’re going to need it! Het grenzen aangeven is namelijk ook nu je wat ouder bent nog steeds een dingetje. Je bent veel te goed gelovig, waardoor je behoorlijk in de schulden terecht komt. Gelukkig is alles tijdelijk en kom je daar samen met je geweldige vriend gewoon weer bovenop. Beloof me asjeblieft dat jij je eerste prioriteit wordt!

 

Gezondheid

Je bent nu bijna 16, wat inhoudt dat je al bijna 2 jaar op zoek bent naar een diagnose voor al je onverklaarbare klachten. Sorry, lieve jongere ik. Met pijn in mijn hart moet ik je vertellen dat het niet beter wordt. De pijn zal altijd een deel van je blijven. Helaas heeft verzetten weinig zin en zal je moeten leren dat je lichaam niet alles kan. Hoe moeilijk ook. Om je een lange zoektocht maar te besparen zal ik je met je diagnose helpen. Je hebt het Ehlers Danlossyndroom, gegeneraliseerde fibromyalgie, het syndroom van Tietze en het Thoracic Outlet syndroom. Laat je niet gek maken door alle artsen en laat je vooral niet aanpraten dat het tussen je oren zit. Blijf op je gevoel vertrouwen en dan komt het goed. Echt! Lieve Kelly, geniet asjeblieft van je lichaam en zorg er goed voor!

Relaties

Je had het waarschijnlijk al verwacht, ook over je relaties heb ik wat te zeggen. Aan het eind van dit jaar krijg je je eerste ‘echte relatie’. Je moet nog ontzettend veel leren, maar vergeet asjeblieft nooit je grenzen aan te geven én voor jezelf te kiezen. Dit is niet je sterkste kant, ik weet het. Je gaat namelijk nog heel wat keren op je bek. Ik weet dat je twijfelt of je ooit wel echt verliefd kan zijn. Geloof me, het kan! Een maand voor je 23ste verjaardag komt er iemand op je pad waar je smoorverliefd op wordt. Je gaat zelfs samenwonen en bent mama van twee strontvervelende, maar superlieve katten. Jij, degene die altijd roept dat ze katten haat heeft er nu twee! Grappig hoe het leven kan lopen.

Goedbedoelde adviezen

Net als jij heb ik een hekel aan goedbedoelde adviezen. Toch ga ik er zo veel mogelijk in dit kleine stukje tekst proberen te proppen. Tel je mee? Lieve Kelly, stort je niet zomaar in een relatie en blijf trouw aan jezelf. Je kunt mensen niet redden en moet dat al helemaal niet ten koste van jezelf doen. Je zult zien dat als je genoeg van jezelf houdt, je relaties ook heel anders worden. Dit is ook gelijk mijn belangrijkste advies. Vroegere ik, hou wat meer van jezelf. Je bent het namelijk meer dan waard! Al gaat het nog wel even duren voordat je dat zelf gaat inzien.

Je denkt nu dat je alles al weet én veel slimmer bent dan je ouders. Ik moet je uit de droom helpen. Je zal de adviezen van je ouders vaak als gezeur zien, maar uiteindelijk hebben ze altijd gelijk. Luister er goed naar! Dit bespaart je namelijk een hoop ellende. Op je 22ste zal je een onbedwingbaar verlangen krijgen om een tattoo te laten zetten. Denk er nog wat beter over na lieve Kelly. Nu je bijna 26 bent wil je namelijk niks liever dan hem laten coveren.  Ook zo’n dingetje waar paps en mams gelijk over hadden. Gelukkig weerhoudt dat je er niet van om gewoon weer een nieuwe te laten zetten.

Lieve vroegere ik. Als ik je voor al je fouten kon behoeden, had ik het nog steeds niet gedaan. Door flink op je bek te gaan en je op alle mogelijke fronten te bezeren, ben je nu een sterke, volwassen vrouw geworden. Wat zal je trots op me zijn!

Liefs,

Je oudere ik.