Enkele weken geleden opende er in my hometown een creatieve papier- en schrijfwarenwinkel. Eindelijk! Al tijden voor de opening was ik stiekem aan het aftellen. Neem daar nog eens bij dat het een leuk concept is met workshops en veel lekkers voor een tekenend meisje als ik, gerund door twee leuke madammen, tja: dan ben ik gelukkig he. Kortom: het aftellen werd beloond!

Contrast

Dat gevoel confronteert me ook met het feit dat het droevig gesteld was met de creativiteit in mijn leven het laatste half jaar. Ik had al mijn energie nodig voor andere dingen… Tegelijkertijd voel ik net op die momenten na een tijd in mezelf dat ik iets wezenlijks in mijn leven mis. Zulke periodes mogen niet te lang duren. Me creatief uiten is voor mij zoals ademen, eten, slapen,… Essentieel voor mijn welzijn. Het is deel van mij. En dat gaat helemaal niet over grootse dingen, tot u spreekt geen Kunstenaar. Geen zorg! Nee, dan heb ik het over dingetjes als mijn thuisje decoreren met geliefde spulletjes, wat breien, wat verstelwerk, af en toe tekenen en illustreren, schrijven voor groot en klein,… Het is een vorm van communiceren met mijn innerlijk én de omgeving die verder gaat dan het gewone.

Workin’ from nine to five…

In een ver verleden probeerde ik een tijdje een kantoorjob, want ja, iedereen zei “Dat is beter voor je lichaam”. En och, ik was jong en al voelde ik op voorhand dat dat een beetje doodgaan zou zijn, ik begon toch aan die kantoorjob. Laat ons zeggen dat ik er niet bepaald gelukkig van werd, 😉

Positieve bijwerkingen

Nu wordt het vaak gezegd dat het “goed” is om je creatief te uiten als je geconfronteerd wordt met ziekte of ander verlies. Zelf ben ik geboren als creatief beestje, dus kan ik het voor mezelf niet dadelijk zo zeggen. (Denk verhalen schrijven, toneelstukken maken, modellen tekenen, quiz maken met allemaal zelfgemaakte prijzen, knutselen,…) Maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Waar taal soms tekort schiet om die intense gevoelens te uiten die je op zulke momenten in je leven voelt, zijn creatieve werkvormen een kans om wat borrelt in jezelf te delen met de anderen. Ook om dingen die steeds spelen in je lijf en hoofd los te kunnen laten, te begrijpen, jezelf te begrijpen en duidelijker te zien wat je kan helpen.

Flexibel

Bij JustLiveBlog hebben we inderdaad wel allemaal zo’n creatief kantje. Denk aan Stephanie’s make-up Art, Kelly’s bedrijfje, enz… Ergens is het ook “handig” als je chronisch beperkt wordt: creativiteit is niet gebonden aan werkuren of locaties. Ik teken vaak vanop de zetel voor vijf minuutjes. Wel is dat één van de vele redenen waarom fotografie nu niet meer bij me past: fysiek te zwaar voor de dingen die ik wilde maken. Waardoor ik ook niet meer kon wat vroeger wel kon en het tijd werd om in schoonheid afscheid te nemen van die piste. Geen probleem: creativiteit zit in alles. Zelfs in de manier van omgaan met ziekte en steeds nieuwe grenzen!

The world is a happy place!

Voor mezelf is het leuk dat ik mijn tekenwerk in het verleden al vaak voor kinderen was, een tikje speels en heel fijn. Een verlengstuk van mezelf ook wel. Al is er daarnaast de kant in mij die sobere kleine vrouwtjes teken, tikje naïef. Voor mij is tekenen en schilderwerk heeeeel hard werken, maar manmanman wat word ik er blij van!!! Dan verdwijnt de tijd en de wereld, ben ik heel intens ergens anders. Na maximaal anderhalf uur moet ik ophouden, zo intens is het. En nadien loop ik nog dagen op wolkjes. Zeker nu: deze week had ik na al die maanden eindelijk nog eens de kracht om te werken aan een opdrachtje dat al een tijdje ligt te wachten. Zalig!

En om dat te vieren, trakteerde ik mezelf op nieuwe ecoline en penseeltjes in de nieuwe creabeawinkel waar ik het over had… Jahaa, zo ben ik wel!