Zoals ik jullie al eerder verteld heb, heb ik door mijn Whipple operatie Diabetes type 1 gekregen. Veel mensen kennen het begrip “Diabetes”, “dat is die ziekte waarvan mensen te veel suiker gegeten hebben toch?!”. Nee! Dat is het niet! Maar wat het is het dan wel?

Glucose

Voor ik je kan uitleggen wat Diabetes is zal ik je eerst een stukje moeten uitleggen over glucose, oftewel suiker. Indien je Diabetes patiënt bent dan maakt jouw alvleesklier geen of weinig insuline meer aan om de suikers/ glucose af te breken. Deze ziekte kan dan ook niet meer het lijf zelf in balans houden zoals bij een “normaal” mens.

Diabetes: verschil tussen Type 1 en type 2

Diabetes bestaat hoofdzakelijk uit type 1 en type 2. Ze zijn beide heel verschillend maar het blijft hetzelfde verhaal, er wordt te weinig insuline aangemaakt. Het meest voorkomende van de twee is type 2. Overigens heb je ook nog andere soorten Diabetes, zoals LADA, MODY en zwangerschapsdiabetes, maar dit zijn wel zeldzamere vormen.

Diabetes: type 2

Bij Type 2 produceert de alvleesklier nog iets aan insuline, maar het is te weinig. Je lijf is overgevoelig geworden voor insuline. Mensen die Diabetes type 2 hebben krijgen een streng dieet waarbij ze zo min mogelijk suikers en koolhydraten moeten eten en zullen regelmatig moeten bewegen. Indien dit goed gaat kunnen deze mensen het met medicijnen af. Deze mensen hoeven vaak niet elke dag hun bloedwaardes te controleren. Mijn schoonvader doet dit bijvoorbeeld 1 keer per week en op het moment dat hij zich niet goed voelt.

Diabetes: Type 1

Mensen met Type 1 maken voor het grootste gedeelte helemaal geen insuline meer aan. Dit is dan ook een Auto immuun ziekte in de meeste gevallen. Dit betekend dat het lijf goede cellen vernield in plaats van de “foute” cellen. Type 1 kan een erfelijke ziekte zijn, maar dit is niet altijd het geval. Als je deze vorm hebt dan zal je niet meer genoeg meer hebben aan medicijnen om de suiker onder controle te houden. Hiervoor zal je dan ook insuline moeten spuiten, of je krijgt een insuline pomp.

Kortwerkende en langwerkende insuline

Zoals je al leest in de titel heb je twee soorten insuline. De langwerkende spuit je over het algemeen ’s avonds, maar indien nodig kan dit daarnaast ook nog in de ochtend ingezet worden, zoals nu bij mij het geval is. Dit zijn vaak vast aantal eenheden die je inspuit. Kortwerkende insuline is vooral om de maaltijden en tussendoortjes op te vangen. Je berekend het aantal koolhydraten in je eten en daarop baseer je hoeveel insuline je moet spuiten.

Insuline pomp

Een insuline pomp geeft continu hele kleine afgiften met insuline af. Door deze pomp is vaak de suikerziekte veel beter onder controle. De ene persoon vindt het super fijn, de andere voelt zich opgesloten. Het verschilt dan per persoon of dit iets voor jou is. Een insuline pomp is een klein apparaatje wat (meestal) vastzit met een draadje aan jouw lijf en err gaat een klein plastic naaldje onder de huid. Als je gaat eten dan geef je een bolus (extra kortwerkende insuline) af gebaseerd op het aantal koolhydraten wat je gaat eten. Daarnaast zijn er ook nog draadloze pompen, het ideale is dat je deze niet hoeft af te koppelen als je bijvoorbeeld gaat zwemmen of douchen.