I’m driving home for christmas. It’s gonna take some time but I’ll get there. De stem van Chris Rea galmt door mijn oordopjes. Ik maak het mezelf gemakkelijk en zie de landschappen aan mij voorbij razen. Het is de dag voor kerst and I’m driving home for christmas. Een heerlijke gedachte and I can’t wait to see those faces!

Dit is al mijn derde kerst in Amsterdam. Samen met mijn vriend en ver weg van mijn ouders (en nog verder weg van mijn broertje). Toch voelt het huis waar mijn ouders nu met zijn tweetjes wonen, nog altijd een beetje als thuis. Vooral met kerst wordt dit gevoel altijd flink versterkt. Het hele gezin komt weer bij elkaar (helaas moet mijn vriend werken) en ook mijn opa en oma schuiven aan. Kerst op zijn best!

Eerste kerstdag

Mijn vader komt uit Engeland en kerst is heilig voor hem. Normaal gesproken wordt eerste kerstdag bij ons dan ook uitbundig gevierd. Kerstontbijt, ontelbare cadeau’s en héél veel eten. Na het ontbijt wisten mijn broertje dan ook niet hoe snel we de tafel moesten afruimen om plaats te maken voor de cadeautjes. Helaas is mijn broertje er vandaag niet, en zodra alles in de vaatwasser staat, vliegen de mooie herinneringen dan ook door mijn hoofd. ’S ochtends de lampjes in de kerstboom aanzetten, samen met mijn broertje aan de cadeaus voelen en na 5 minuten (wat aanvoelde als uren) bij mijn ouders op bed springen om ze wakker te maken.

Helaas is mijn partner in crime nu nog aan het werk in Maastricht, en komt hij pas op tweede kerstdag naar ‘huis’. Gelukkig ben ik nu oud genoeg om mijn nieuwsgierigheid te bedwingen en draait kerst voor mij (inmiddels) veel meer om de gezelligheid dan om de cadeautjes. Al zijn die natuurlijk ontzettend welkom hoor kerstman! Ik onderdruk de neiging om  tussen de cadeautjes te snuffelen en laat me met een kerstkransje in mijn mond op de bank ploffen. It’s good to be home! Inmiddels is ook mijn vriend wakker en via de app wens ik hem een hele fijne kerst en een goede werkdag. Hoewel het toch wel een beetje steekt dat hij nu niet bij me is, helpt het dat hij op zijn werk echt een verschil kan maken voor de mensen die daar wonen. En daar draait kerst natuurlijk om! Liefde geven en er zijn voor anderen.

Ik was tijdens het kerstdiner even heel blij dat ik het enige kind thuis was. Mijn ouders hebben mij ontzettend verwend en mijn favoriete eten klaargemaakt; namelijk zeetong, puree en worteltjes. Heerlijk! We sloten de avond af met een goede film en aansluitend hebben we de Voice nog even teruggekeken.

Tweede kerstdag

Tweede kerstdag begon rustig met een lekkere kop cappuccino en een goed kerstontbijt. Niet lang daarna kon het voorbereiden beginnen en was het wachten op mijn broertje. Ik had uitgebreid de tijd genomen voor mijn make-up en had een mooi rokje en een nieuw blouseje uit mijn koffer getrokken. Normaal grijp ik altijd naar mijn spijkerbroek (incl. gaten en scheuren) en een stoer shirt, maar ik vind het ook leuk om tenminste 1x per jaar nette kleding aan te trekken. Dit jaar waren mijn ouders de gelukkige, haha. Mijn broertje kwam rond 14.00 ’thuis’ en na een kop koffie was het tijd om de cadeautjes uit te pakken. Er lagen heel wat pakjes onder de kerstboom en ik ben nog nooit zo verwend door de kerstman! Na het uitpakken van de cadeautjes werden mijn opa en oma opgehaald door mijn broertje. Tijd om lekker te eten en te genieten van familie.

Enorm verwend!

Eigenlijk weet ik al van kleins af aan niet beter dan dat we met kerst enorm verwend worden. Dit jaar was echter wel echt de klapper. Als ik terugkijk op mijn/ onze kerstcadeautjes, kan ik dan ook alleen maar met verwondering terugkijken. We zijn zo ontzettend verwend, dat we hier de komende jaren nog op kunnen teren. Een greep uit de cadeaus die wij gehad hebben (en dan moet mijn vriend zijn cadeautjes nog uitpakken):

 • Een Nespresso- machine
 • Héél veel koffie
 • Een Nespresso capsule houder
 • Vier seizoenen dekbed
 • Koffie kopjes
 • Een Pandora armband
 • Geld
 • Twee boeken (‘Amsterdam City Guide’ en ‘Eet als een expert’
 • Een varkentje (ik spaarde vroeger varkentjes)
 • Een staatslot
 • Een klok
 • Make-up