Onlangs las ik in de Linda dat wanneer je het woord ‘hip’ gebruikt, je per definitie niet meer hip bent. Aangezien de jeugd al heel lang andere benamingen gebruikt om aan te geven dat iets trendy of modieus is. Hip is namelijk voor de ouders van nu, de generatie tussen 30 en 40, een heel normaal woord maar voor de pubers en jong volwassenen van nu is dat echt prehistorisch.

Nu hoopte ik dat mijn neefjes en nichtje mij wel bij de tijd zouden houden, dat ik door hen de eeuwige jeugd zou ervaren. Maar niks is minder waar, hoewel de jeugdpuistjes zich ontpoppen alsof ik tiener ben, is dat toch ook echt het enige wat mij nog verbindt met de puber in mij. Natuurlijk probeer ik het wel hoor, ik luister dan via Spotify even naar Boef of Lil’ Kleine of andere soortgelijke rappers van Nederlandse bodem maar de LP van Madonna of de Dolly Dots bekoren mij toch net wat meer.

Al is het alleen maar vanwege het taalgebruik, laat mij maar lekker meeblèren met Love Me Just A Little Bit More of Like A Virgin! En ja, ik weet dat de door mij genoemde liedjes ook over het bedrijven van de liefde gaan, maar in mijn ogen wordt het allemaal net iets meer romantisch en wat minder plat en expliciet gebracht dan onze jongens van de straat dit in hun teksten doen.

Vloggers

TV kijken precies hetzelfde, ik doe wederom een poging om de jeugd te begrijpen en nestel mij naast mijn neefje op de bank om samen met hem tv (of in zijn geval iPad) te kijken. Vloggers en YouTubers komen in rap tempo voorbij, nadat ik al eens terecht werd gewezen door deze pré puber omdat ik suggereerde dat vloggers en YouTubers synoniem aan elkaar waren. Hoe ik het in m’n hoofd haalde, dus ik kijk tegenwoordig wel even uit met wat ik zeg voordat ik een dergelijk persoon kwets met deze uitspraak.

Een ander fenomeen waarover ik me verbaas zijn de gamende filmpjes makers (YouTubers of vloggers, ik durf het niet aan om jullie te betitelen). Waarom maak je een filmpje als je aan het gamen bent en waarom kijken er zoveel jongeren naar iemand die een online spel aan het spelen is? Geef mij maar We Zijn Er Bijna van Omroep Max. Heerlijk die Vutters die tijdens hun rondreizen genieten van eigen aardappelen, gedopte tuinbonen en een glaasje sherry op de camping klapstoel voor hun sleurhut. Bijkomend van hun hachelijke avonturen om op de plaats van bestemming te komen, worden zij alweer door de animatie warm gestookt voor een foto- puzzeltocht of jeu de boules competitie. Heerlijk!

Dokter Simon

Vandaag betrapte ik mij zelfs op dat ik tijdens het zappen even bleef hangen op GTST Classics met de Oscar-waardige acteerkwaliteiten van Reinout en Babette. Laura die in deze allereerste aflevering meteen al aankondigt te gaan scheiden van Robert en Dr. Simon die met zijn stethoscoop en vingervlugge handjes een vrouwenborst(kas) onderzoekt. Jeugd-pulp, uhmm sentiment, ik hou er zo van!

Fortnite, ook zo’n game waar de jeugd verslingerd aan is, urenlang bouwen ze aan een online verdedigingslinie in de vorm van muren en vloeren en worden beloond met kekke dansjes en wapens. Natuurlijk speelt mn neefje dit ook met mate(n). Toch vind ik de Nintendo met Super Mario en zijn collega loodgieter een stuk leuker: lekker op avontuur door bossen, water, woestijnen en kastelen met als enige muzikale omlijsting het welbekende deuntje wat nog uren na gonst in je oren. Ik hou er zo van!

Freerunnen

Wat ik wel te gek vind is dat mn neefje ook dol is op trampoline springen en probeert te freerunnen. Hij oefent bij tijd en wijle zijn skills bij oma op de bank of in de tuin. Ik, die ooit turnde, probeer hem wat feedback te geven op zijn radslagen en arabieren. Getriggered door zijn fanatisme deed ik ook een ultieme poging om lit te zijn en probeerde een radslag want dat kon ik pak en beet een jaartje of 30 geleden met gemak zonder handen.

Helaas was het nu niet zo’n fissa en belande ik met zonder handen kapot hard op de grond. Mopperend gaf ik mn losgeschoten patta’s de schuld maar natuurlijk had ik beter moeten weten  want wanneer je het woord hip gebruikt in het dagelijkse leven ben je per definitie te oud om te turnen of te freerunnen, dus beter pak ik m’n rollator en begeef mij richting de bank om verder te gaan met mijn breiwerkje: insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden, een heel stuk veiliger voor mij lijkt me…