De laatste dag van het jaar 2017 is aangebroken. Oudjaarsdag en de dag erna Nieuwjaarsdag vormen samen Oud en Nieuw. Op oudejaarsavond is het een traditie om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in de te luiden met je naaste familie en vrienden.

De gedachte aan 2017, een jaar waarin zoveel is gebeurd komt nu ten einde en komt nooit meer terug. Het maakt mij een beetje emotioneel.

Een kleine greep uit het wereldnieuws van 2017

Donald Trump wordt als de 45ste president van de Verenigde Staten beëdigd. Vanaf dat moment is er bijna wel dagelijks iets te lezen over deze opmerkelijke president. Nederland is een aantal weken in de ban van het nieuws dat er 2 nieuwe bewoners in Nederland komen wonen: De Pandaberen Wu Wen en Xing Ya. Er vinden onder anderen aanslagen in Istanbul, Londen, Stockholm, Parijs, Sint Petersburg, Manchester, Barcelona plaats. De hashtag #Me too gaat in het najaar viraal op social media over de hele wereld. Wat zijn wij trots als Tom Dumoulin als eerste Nederlander de Giro d’Italia wint. Het vrouwenvoetbal doet Nederland weer eens ouderwets oranje kleuren als ze boven verwachting het EK voetbaltoernooi winnen. Bij de inhuldiging van de vrouwen voelde je de samenhorigheid en de blijdschap. Jong en oud dik en dun, blank of niet iedereen juichte en vierde feest. Het was bijzonder om mee te maken en daarbij te zijn.  Zo zijn er natuurlijk nog veel meer bijzondere en opmerkelijke gebeurtenissen dit jaar gebeurd.

Mijn 2017

Mijn 2017 voelt als een bewogen jaar. Het bestaat uit een paar dieptepunten maar vooral ook uit heel veel hoogtepunten. Dieptepunt was de derde ACNES operatie in 2 jaar tijd. Deze operatie heeft er behoorlijk ingehakt en het herstel verliep erg langzaam. Dit vroeg veel geduld van mij en leverde nogal eens flinke frustratie op. Een ander dieptepunt was, toen ik besefte dat de morfine die ik slikte en de medicatie die ik gebruikte mij meer kwaad deden dan dat ik er baat bij had. Daarnaast heeft bij mij de operatie niet het gewenste resultaat opgeleverd waarop ik had gehoopt, namelijk pijnvrij zijn. Het besef dat ik niet pijnvrij ben en het besef of ik ooit pijnvrij zal zijn knaagt soms enorm aan mij. Mijn slechtere dagen staan in mega contrast met mijn goede dagen.

Mijn hoogtepunten in 2017

Er zijn zoveel hoogtepunten en mooie momenten geweest dit jaar. Er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan en andere vriendschappen zijn een nieuw leven ingeblazen. Ik ben weer mobieler dankzij mijn elektrische fiets. Ik rijd soms kleine stukjes in de auto. Ik heb een uitlaatklep ontdekt die mijn conditie enorm heeft verbeterd, sinds een half jaar zwem ik wekelijks baantjes. De nodige steden zijn bezocht tijdens weekendjes weg in Amsterdam, Eindhoven en Antwerpen. Voor het eerst sinds 2014 zijn wij met het vliegtuig weer eens op vakantie geweest. Het was een relaxte echte zon- zee- en strandvakantie. Ik leef en geniet bewuster van alles wat ik meemaak.

2018

2018 een nieuwe jaar staat voor de deur. Wat zal 2018 ons brengen? Één van mijn doelen is mijn lichaam meer leren te vertrouwen en te accepteren. Daarnaast genieten waar ik genieten kan en zelf de slingers op hangen met de mensen die mij dierbaar zijn. Ik hoop dat mijn dromen en wensen mogen uitkomen en dat 2018 een geweldig jaar wordt om nooit meer te vergeten.

Hoe sluit jij 2017 af? Wat hoop jij te bereiken in 2018?