HealthLifestyleMindset

Hoogsensitief en chronisch ziek

Hoogsensitief en chronisch ziek

Al mijn hele leven achtervolgde de term ‘overgevoelig’ mij; ik had namelijk snel pijntjes en ik stelde me maar aan. Rond mijn achttiende veranderde deze term echter in ‘chronisch ziek’, want ik werd gediagnosticeerd met HMS (hypermobiliteitssyndroom). Nu, jaren later, is de term ‘overgevoelig’ weer terug in mijn leven en heeft het mijn wereld op zijn kop gezet. Toen ik als hoogsensitief persoon gezien werd, viel alles op zijn plek, nu nog matchen met mijn chronische ziekte.

Al langere tijd ben ik erg gevoelig voor bepaalde geluiden. Zo zet ik zo voorzichtig mogelijk mijn pannen en borden terug in de kast, kan ik enorm uit mijn slof schieten als iemand expres met de deur kraakt en doe ik mijn oren en ogen dicht als er een Intercity langs raast. Ook het speelgoed met geluid ligt op mijn werk als gastouder op de kast. Toen ik op zoek ging naar een verklaring voor deze overgevoeligheid voor geluid, kwam ik bij HSP terecht. Hier wilde ik echter niet aan geloven.

In de familie

Het laatste jaar, maar vooral de laatste paar maanden, is mij meer over mijn gedrag opgevallen. Ik trek me terug in grote groepen en wordt dan stil en ongeïnteresseerd genoemd, betrek alles op mezelf en wil iedereen helpen en ik voel me verantwoordelijk voor het geluk van de mensen om mij heen. Ook voel ik gelijk aan of iemand liegt of niet en weet ik met welke personen ik klik en met welke niet. Mijn moeder, hoogsensitief, vertelde allerlei verhalen over hoeveel zij in zichzelf herkende toen zij over HSP las. Ik heb mijn laptop open gevouwen en ben tests gaan doen. En inderdaad, uit alle tests kwam ‘Hoogsensitief’. Ik ben hoogsensitief en ook nog eens chronisch ziek.

Omarmen en herkennen

Nu ik mijn hoogsensitieve zelf aan het omarmen ben, word ik ook door de mensen om mij heen erkend. Aan het eind van mijn eerste afspraak met mijn holistisch coach meldde ik: “Oh ja, ik ben hoogsensitief.” Waarop zij antwoordde: “Oh, maar dat wist ik al.” Ook de mensen waarmee ik werk en mijn danspartner houden er rekening mee. Het is nu makkelijker voor mij om te praten over wat me van streek maakt, omdat ik weet waarom het me van streek maakt.

Hoogsensitief en chronisch ziek…

Omdat ik veel signalen op pik van anderen en emoties veel harder binnenkomen, heeft dit effect op mijn lijf. Ik raak snel overprikkeld, waardoor mijn lijf goed aangeeft dat het er klaar mee is. Ik krijg pijn, word moe en krijg kwaaltjes. Omdat ik pas net mijn hoogsensitieve zelf aan het omarmen ben, probeer ik als 25 jarig (nog) studerende en werkende ‘vrouw’ mijzelf als hoogsensitief en chronisch ziek te omarmen. Ik heb al geleerd dat ik mag zijn wie ik ben: stil, teruggetrokken, maar van binnen zo levendig en overbeweeglijk (inside joke, haha).

Herken jij je in mijn verhaal en wil je weten of jij hooggevoelig bent? Op internet zijn enorm veel tests te vinden. Hier een van de tests die ik gebruikt heb.

My polaroid life.

Lauralynn Tieleman
De wereld zien door een roze bril wordt ons de laatste tijd steeds lastiger gemaakt. Onze wereld is mooi en LauraLynn neemt ons mee om deze mooie dingen te kunnen vinden. Ze is creatief, zelfonzeker en een echte juf in de dop. In haar blogs neemt ze je mee in de wonderlijke wereld van de Tiny Houses, de DIY's en het leven met HMS. Duik mee in haar wereld en vind jouw weg naar de zon.

Laat een reactie achter