Een aantal weken geleden mocht ik, samen met een klein groepje andere bloggers, een recensie exemplaar van het zelfhulpboek How To Stop Feeling Like Shit van Andrea Owen in ontvangst nemen. Een nieuw jaar staat gelijk aan goede voornemens, dus wat mij betreft de perfecte timing om samen met dit boek jezelf en bepaalde gewoonten eens een keertje opnieuw onder de loep de nemen.

Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Dit was de eerste indruk die ik kreeg bij mijn eerste ‘ontmoeting’ met het boek. De cover staat vol met confetti in verschillende vrolijke kleurtjes en dit zet misschien dan ook wel vrijwel meteen de juiste toon voor de inhoud. How To Stop Feeling Like Shit, zoals de titel misschien al weggeeft, geeft je precies die juiste tools die jij nodig hebt om je huidige mindset te kunnen verbeteren en bepaalde vicieuze cirkeltjes te doorbreken.

Weg met dat rotgevoel!

Van perfectionisme en zelfsabotage, tot ontwijkend gedrag, doemdenken, je altijd maar taai moeten houden of eeuwig alles onder controle te moeten hebben; vrijwel iedere vrouw zal zich op één of andere manier wel kunnen herkennen in dit boek. En dat is fijn, vooral op de momenten dat je zelf even helemaal de weg kwijt bent of het licht aan het einde van die tunnel eventjes niet meer zo goed kunt zien. Het boek begint dan ook vrij heftig, met het persoonlijke verhaal van schrijfster Andrea, waarmee de toon van onze journey eigenlijk vrijwel ook meteen wel is gezet. Wat enorm dapper om je vanaf bladzijde één al zo enorm kwetsbaar op te stellen!

De onzichtbare barrière tussen boek en lezer valt weg, en je doorloopt samen alle mogelijke zelfdestructieve gewoonten die je als vrouw maar kunt hebben. Ieder hoofdstuk bevat een verklaring voor het gedrag of die gewoonte die jou soms misschien al jarenlang in de greep houdt. Soms is het er simpelweg stiekem ingeslopen, maar ook cultuur en omgeving kunnen van invloed zijn op jouw (soms misschien ook wel onopzettelijke) manier van doen en laten. Een echte eyeopener, gepaard met voorbeelden uit de schrijfster haar eigen leven maar ook van andere vrouwen die hun verhalen in het boek met ons delen.

Acceptatie en zelfliefde

Vervolgens komen de antwoorden op al onze brandende vragen. Hoe ga ik dit oplossen? Hoe kan dit anders? Kan ik dit überhaupt nog aan mijzelf veranderen? Ben ik dan ècht niet de enige? De zoektocht naar onze zelfliefde is begonnen. Aan het eind van ieder hoofdstuk in het boek heeft de schrijfster een lijstje aan ‘lastige’ vragen voor ons opgesteld. Deze zetten je soms echt aan het denken, maar kun je ook als een soort huiswerk zien om echt aan jezelf te werken. 

De prettige schrijfstijl en vooral herkenbaarheidsfactor van dit boek maken dit alles een fijne leeservaring. Ook ik ben diverse raakvlakken met mijn eigen levensstruggles in dit boek tegen gekomen. Had ik dit boek maar een flink aantal jaar geleden al kunnen lezen! Inmiddels heb ik al een hoop destructieve gewoontes achter mij kunnen laten en ook ben ik al enige tijd bezig met mijn eigen weg naar zelfliefde, grenzen stellen, dingen accepteren voor wat ze zijn en vrede hebben met loslaten, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn.

Vooral als jong iemand met een chronische ziekte of beperking kom je jezelf vaak al heel snel en keihard tegen, en dit boek kan hierbij dan ook zeker van hulp zijn. Wat mij betreft is How To Stop Feeling Like Shit dan ook een echte aanrader voor iedereen die toe is aan de hoognodige luchtigheid en verandering, of zichzelf simpelweg gewoon eventjes een spiegel wil voorhouden. Want niemand wil zich rot voelen, toch?

Ben je inmiddels ook nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je bestelt How To Stop Feeling Like Shit van Kosmos Uitgevers voor €18,99 bij bol.com of boekenwereld.com.