Jan Jaap van der Wal…je weet wel, die cabaretier met zijn hazenlip, dat klinkt wat denigrerend maar je weet nu wel gelijk over wie ik het heb hè? Jan Jaap heeft mijn hart gestolen, onverwacht zomaar ineens veroverd, “schoon” gedaan zouden onze zuiderburen zeggen.

Jan Jaap woont deeltijds in België en heeft daar zijn nieuwe cabaretvoorstelling aan gewijd, over de veranderingen, de tegenstellingen waar hij mee kampt, de bijna onmogelijke inburgering als Hollander tussen de Belgen of andere “rare” gewoontes die hij tegenkomt in dat kleine landje wat vooral bekend staat om zijn manneke pis en zijn frieten. In het Arenberg de Schouwburg, een klein intiem theater, in Antwerpen had hij zijn show genaamd “SCHOON”. Schoon op zijn Antwerps vertaald is “mooi” en mooi was hij!

Op het moment dat hij opkwam mij optilde, zweefde ik mee in zijn verhaal, zijn gebaren, zijn geweldige sarcastische humor, zijn vertellingen. Ik hing spreekwoordelijk aan zijn lippen althans de onderste dan want gezien zijn hazenlip…hij grapt er zelf nog het hardst over dus spaar mij van commentaar hierop. Deze man is groots, meeslepend en nam mij mee op een ontdekkingstocht door de Belgische provincies, van de rare hoedjes van de agenten daar, tot de glazen Duvels, de onbegrijpelijke telling in hun voetbaleredivisie maar vooral hoe een Belg en Nederlander verschillen qua communicatie.

Verhalen

Zijn verhalen zijn fantastisch, ik heb keihard moeten lachen tot zelfs aan de slappe lach toe. Een leuk detail was dat actrice Lea Couzin alias Merlina van de detectiveserie “Merlina” uit mijn jeugd voor mij zat. Haar aanstekelijke lach bracht nog meer warmte dan Jan Jaap  al deed op mijn gezicht. Ik denk dat ik een van de weinige Hollanders was die in de zaal zat maar hij had de Vlamingen op zijn hand! Mijn enthousiaste Belgische buurvrouw van dat moment boog naar mij toe en zei zachtjes tijdens de show “Ik vond hem al leuk maar hij is meer dan dat!” En gezien de altijd bescheiden Belgen was dit een reuze compliment voor Jan Jaap!

Clichés

Deze Hollander doet de clichés over die gekke uitgelaten Hollanders teniet in het Antwerpse. De luidruchtige vrijgezellengroepen of opstootjes bij het plassen tegen de kathedraal midden in het centrum, onze Jan Jaap laat dat de Vlamingen het allemaal vergeven en vergeten door zijn openheid dat hij België in zijn hart heeft gesloten. Hij sloot zijn show af met de vraagstelling of hij zijn negen maanden oude zoontje als Vlaming of Nederlander zou laten opgroeien. In Vlaanderen had hij alleen nog maar lieve mensen ontmoet vertelde hij en hoewel er vast ook wel niet-lieve mensen in België wonen dan was hij ze nog niet tegengekomen.

Maar het maakt niet uit hoe Jan Jaap zijn kind laat opgroeien, als Vlaming of als Hollander.  Zijn kind wordt namelijk al een gelukkig en rijk persoon want ik was deze avond de liefste van heel Holland en België tegengekomen en zelfs anderhalf uur lang mogen aanschouwen op het podium….”SCHOON” dat dat jouw Papa mag zijn!

www.janjaapvanderwal.nl (doen!)