Wat was 2016 een wispelturig jaar. Mooie momenten en heftige gebeurtenissen wisselden elkaar in rap tempo af. De geboorte van JLB baby Zayne, het verlies van “onze” nummer 14, de Nederlandse successen op de olympische -en paralympische spelen en ontelbare heftige aanslagen. Met 2017 in het vooruitzicht schreef ik een brief aan het nieuwe jaar.

Lieve, lieve 2017,

We kennen elkaar nog niet, maar zullen we elkaar één ding beloven? Zullen we van 2017 een mooi jaar maken en 2016 snel vergeten? Na regen komt toch zonneschijn? Althans dat is wat Bassie en Adriaan mij vroeger altijd toezongen.

Wat was je voorganger vervelend, wisselvallig en onvoorspelbaar. Elk jaar komen er bekende mensen en iconen te overlijden. Maar dit jaar? 2016 nam ze met bosjes tegelijk. Grootheden als David Bowie, Alan Rickman, Johan Cruijff, Prince, Gene Wilder, George Michael, Carrie Fisher en aansluitend haar moeder Debbie Reynolds. En ook Muhammed Ali heeft het gevecht verloren. Alsof dat niet genoeg was rukte 2016 hele families en gezinnen uit elkaar. Niet 1 of 2.. maar miljoenen.

Duizenden doden door een van de vele aardbevingen. Italië, Ecuador, Japan en Taiwan en ga maar door. Steden verwoest, levens genomen en gebroken gezinnen achterlatend. Ook dat was voor 2016 niet genoeg. Hij heeft ons laten beven van angst. Aanslagen in Brussel, Parijs, Orlando en Nice. In Syrië gaan miljoenen mensen op de vlucht en ook in Kameroen, Turkije, Pakistan, Irak, Ivoorkust, Tunesië, Somalië, Burkina Faso, Jakarta en Jemen werden vele levens genomen. Ouderen, kinderen, baby’s…. Als zelfs zij niet gespaard worden, wat wordt het dan ineens moeilijk om met een positief gevoel terug te kijken op 2016. Om het af te maken was er een aanslag in Berlijn, een schietpartij in Zurich en werd er een Russische ambassadeur vermoord in Turkije. Allemaal op één dag.. In korte tijd crashten er twee vliegtuigen en ook de vuurwerkramp in Mexico werd aan het rijtje toegevoegd. En dan vergeten we nog al het zinloze geweld, liquidaties en gruwelijkheden waar wij geen weet van hebben.

Om nog een mooie twist aan het jaar te geven zorgde 2016 voor verdeeldheid in ons land en in de wereld. Reacties op nieuwsberichten waren nog nooit zo fel, ik denk voortaan wel 10x na voordat ik mijn mening verkondig en extreem rechts kan op steeds meer sympathisanten rekenen. De Amerikaanse verkiezingen hielden het nieuws maandenlang in zijn greep. Zou het Hillary worden of toch Trump? Misschien was de uitslag van de verkiezingen nog wel de grootste verrassing die 2016 voor ons in petto had. Of was het toch de Brexit? Wat een jaar, wat een jaar..

Gelukkig was het jaar niet alleen maar kommer en kwel en zijn er genoeg mooie momenten geweest. We konden zonder al te veel noemenswaardige incidenten de liefde vieren op de Gay Parade, Max Verstappen zorgde voor sensationele races, we hadden een geweldige sportzomer en ook het gevecht tussen Badr en Rico was een hoogtepunt waar we met zijn allen naar uitkeken. Gelukkig geef jij ons een retry lieve 2017, want 2016 wist er niet echt een spektakel van te maken. 2016 was het jaar van Pokemon Go, de break-up van Brangelina en ‘Pen-pineapple-apple-pen’. Het jaar dat Leonardo Di Caprio zijn eerste Oscar heeft gewonnen en Leicester City iedereen verbaasde in de Premier League.

Ook op persoonlijk vlak heeft 2016 voor veel mooie momenten gezorgd voor de JLB- meiden. Natuurlijk als hoogtepunt de geboorte van kleine Zayne. Wat is hij mooi én wat doen Stephanie en Esli het goed! Amanda maakte mooie reizen en Lynn ging met haar vriend het avontuur aan. Rieneke en Kelly besloten voortaan als #GIRLBOSS door het leven te gaan en werken nu allebei als freelancer. Kristien heeft ons jaar met haar innerlijk een stukje mooier gemaakt. Wat is het fijn om zulke positieve mensen te kennen. En ook Naomi heeft ons stuk voor stuk ontzettend trots gemaakt. Wat is ze een bikkel en wat doet ze haar best voor IKVW. 2016 heeft ons laten zien hoe sterk Maruschka is en wat een doorzettingsvermogen ze heeft. Daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen! Benieuwd naar haar verhaal? Dat kun je hier lezen. Tot slot heeft 2016 keer op keer bewezen dat we een geweldig team zijn en we JLB samen naar ongekende hoogte kunnen brengen.

Laten we afspreken lieve, lieve 2017 dat je voor wat minder ziekte en verderf gaat zorgen. Kinderen lekker laat spelen en ouderen van hun oude dag laat genieten. Dat we op 31 december 2017 terug kunnen kijken op een jaar vol prachtige momenten en mooie herinneringen.

2017, we’re ready!