Eten moeten wij allemaal. Voeding speelt immers een belangrijke rol in ons leven. Zonder voeding kan je immers niet eens leven. Voedsel hebben wij nodig om gezond te blijven en omdat ons lichaam er om vraagt. Ontbijt lunch en avondeten zijn de vaste eetmomenten. Daarnaast heb je de tussendoortjes. Ontbijt en lunch zijn vaak geen probleem maar het avondeten verergert vaak meer voorbereidingswerk.

Menu

Aangezien wij maar 2 a 3 keer per week boodschappen doen plannen wij voor meerdere dagen het avondeten. Het bedenken daarvan ‘wat gaan wij nu weer eten’ heb ik vaak geen inspiratie voor en ik kan geen combinaties maken. Het worden al snel de gebruikelijke maaltijden die wekelijks of eens in de 2 weken terug komen. Op verschillende bereidingswijze eten wij regelmatig  rijst en pasta’s. Daarnaast wokken wij en vaak in het weekend komt er een ovenschotel op de tafel. Nu in de winter is het natuurlijk weer de tijd voor de stamppotten.

Boodschappen

Na het bedenken van het menu worden alle ingrediënten en benodigdheden zorgvuldig op een boodschappenlijst geschreven. Lekker ouderwets met pen en papier. Als ik de boodschappen doe kom ik meestal met veel spullen thuis wat niet op het lijstje stond, namelijk vooral veel snoep koek en chips.  De benodigdheden die er wel opstonden vergeet ik vaak. Daarom doe ik vaak alleen de kleine boodschappen.  

Koken

De avond is aangebroken dat ik weer eens zelf mag koken. Meestal heb ik er aan het einde van de dag geen energie meer voor. Macaroni staat erop het menu. Hoe moeilijk kan het zijn zou je denken. De groenten heb ik ’s middags al gesneden en alle voorbereidingen staan klaar. Ik rul het gehakt en bak de groenten er doorheen en kook de macaroni gaar. Ik gooi alles in de één pan en ik wil de tomatenpuree erbij doen voor het sausje. Dan zie ik dat het pak van de tomatenpuree beschimmeld is. De paniek slaat toe en nu? Toen ik alleen woonde at ik macaroni met ham en kaas en tomatenketchup als het sausje, een echte studentenmaaltijd.  Dat geeft ook meteen weer hoe mijn kookkunsten zijn, simpel en gemakkelijk en snel klaar. Terwijl ik op de middelbare school 6 uur kookles had in de week. Daar is dus niks meer van blijven hangen. Als ik even in de keukenkastjes duik blijken er nog potjes tomatenpuree te staan. Ik maak de maaltijd af door het sausje te maken en het te kruiden. Vervolgens zet ik de borden op de eettafel en strooi er nog wat geraspte kaas overheen.

De maaltijd

Met mijn lepel breng ik de eerste hap naar mijn mond. Ik heb één van de simpelste maaltijden gekookt die er is en het smaakt nergens naar. Mijn man schuift even later aan en begint ook te eten, hij zegt niks maar zijn gezicht spreekt boekdelen. Dan zeg ik zelf “het is niet te pruimen.” Wij lachen er om en eten braaf ons bord leeg.

Koken zal nooit mijn hobby zijn en een keukenprinses zal ik dus nooit worden. Maar gelukkig heb ik andere kwaliteiten.  

Houden jullie van koken, en wat is je favoriete gerecht?