Waar de een verslaafd is aan alcohol en sigaretten, ben ik koffie verslaafd te noemen.  Het is niet dat ik niet zonder koffie kan, maar het maakt mijn leven toch een stuk makkelijker. Ik moet zelfs toegeven dat ik een heus Pinterest bord heb, wat helemaal gewijd is aan het zwarte goud. In deze blog vind je meer over deze verslaving, koffie feitjes en mijn favoriete koffie quotes.

Een dag is voor mij pas begonnen, als ik mijn eerste kopje koffie heb gedronken. Lorelai en Rory Gilmore (Gilmore Girls) zijn wat koffie betreft dan ook echt mijn soulsisters. Gelukkig heb ik, mede om mijn innerlijke health freak de mond te snoeren, ontdekt dat een koffieverslaving genetisch bepaald is. Bedankt hè, pap en mam. Hierdoor wordt bij de een cafeïne sneller afgebroken, terwijl het bij de ander juist heel traag wordt afgebroken. Zo doet de een het prima op 1 kopje koffie per dag, terwijl de ander er 8 nodig heeft. Aangezien mijn ouders en broertje ook alle drie ontzettend veel koffie drinken, weet ik wel bij welke groep ik hoor!

Koffie feitjes

Als zelfbenoemde koffiejunk, moet ik natuurlijk wel het e.e.a. over koffie weten. Ik heb daarom de interessantste en leukste koffie feitjes voor jullie op een rijtje gezet! Leuk om deze kennis bij het koffieapparaat te delen met collega’s of tijdens een koffie date met je partner, vriendinnen of misschien wel je crush.

Wijn van de boom

Het woord ‘koffie’ stamt af van het Arabische woord ‘quahwah’, wat letterlijk vertaalt ‘wijn van de boom’ betekent. Nog zo’n lekker drankje! Gelukkig ben ik daar dan weer totaal niet verslaafd aan.

Not the only one

Tijdens dit kleine onderzoekje is het mij overduidelijk geworden dat ik niet de enige ben met een lichte koffieverslaving. Een Nederlander drinkt gemiddeld namelijk 165 LITER per jaar, wat ongeveer gelijk staat aan 4 koppen per dag. In Finland staat dit aantal op 8 koppen per dag.

60 soorten

Er zijn 60 soorten koffiebonen te vinden, hiervan zijn er slecht 2 geschikt om daadwerkelijk als koffie te drinken. Dit zijn de Arabica en Robusta bonen. De Arabica bonen zijn veruit het populairst. Ongeveer 70% van de wereldbevolking drinkt koffie van Arabica bonen.

Deadly

Handig om te weten voor als je echt heel erg koffieverslaafd bent: wanneer je meer dan 100 koppen koffie per dag drinkt kan het zwarte goud dodelijk zijn. Know your limits!

Gezond

Er wordt vaak gezegd dat koffie ontzettend slecht voor je is, gelukkig is dit niet waar! Het drinken van koffie brengt namelijk ook heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo schijn je er langer door te leven (mits je niet aan de 100 koppen per dag komt) en helpt de drank ook tegen diabetes. Daarnaast verhoogt het ook je metabolisme, waardoor je nog van koffie kunt afvallen ook.

Koffie verslaafd: quotes

Espresso, Cappuccino, Latte… Koffie met suiker, zwarte koffie, koffie met melk of met smaakjes. Ik draai mijn hand er niet voor om. Waar ik op mijn werk vaak zwarte koffie drink, drink ik thuis het liefst een goede cappuccino, al dan niet met een beetje hazelnootsiroop. Een behoorlijk veelzijdig type dus! Misschien dat daarom bijna alle koffie quotes over mij lijken te gaan, haha. Onderstaand vind je mijn vijf (oké, zes want ik kon niet kiezen) favoriete quotes:

1. My birth stone is a coffee bean.

2. My secret is coffee. That’s how I go from sleepy grump to wide awake, twitchy bundle of sarcastic joy. You’re welcome world.

3. Caffeine is the foundation of my food pyramid.

4. I’m in a good place right now. Not emotionally, there’s just coffee at this place.

5. I’m not everyone’s cup of tea… But I drink coffee. So fuck them.

6. I love it when the coffee kicks in and I realize what an adorable badass I’m going to be today.