Ik ben normaal gesproken een positief ingesteld persoon. Ik probeer te kijken naar de goede dingen in het leven en ga niet gauw bij de pakken neerzitten.

Ik vind dat juist mensen met een chronische ziekte heel goed zijn in het beste maken van wat ze hebben. Vaak zijn dit hele positief ingestelde mensen. Juist doordat we ons bewust zijn van de eindigheid van het leven, willen we zoveel mogelijk genieten van wat we nu hebben. Veel mensen richten hun leven in alsof ze eeuwig zullen leven. Ze maken plannen voor na hun pensioen, dan gaan we echt genieten! Maar weet je hoeveel mensen die leeftijd niet zullen halen?

Hoe zal mijn toekomst eruit zien?

Maar ondanks dat ik mijzelf een positiviteitsgoeroe noem, heb ik ook mijn mindere momenten. Momenten waarop ik me even niet zo fijn voel, moe ben of pijn heb. Dan gaat mijn hoofd met me aan de wandel.

Ik heb geleerd om zoveel mogelijk in het nu te leven. Dat is het enige moment wat we hebben! Het verleden is al geweest en kunnen we niet meer veranderen. De toekomst moet nog komen en hoe die zal lopen weet niemand.

En dat laatste is waar ik nu over nadenk. De toekomst. Voor mensen met een chronische ziekte is die toekomst niet zo vanzelfsprekend. Ik denk dat velen van ons er weleens over nadenken. Zal ik oud worden. En zo ja, hoe word ik dan oud. Wat zal ik allemaal nog kunnen. Onze lichamen hebben al zoveel moeten doorstaan, hoelang zullen ze het nog volhouden? Ja het zijn geen vrolijke gedachten en daar moet je ook niet te lang bij stilstaan. Dan heb je ook geen leven meer. Maar op sommige momenten zijn het wel gedachtes die door je hoofd schieten.

Ik kan mijzelf moeilijk voorstellen als een oude vrouw. In de toekomst bedoel ik dan, ik voel me nu al vaak genoeg oud 🙂 Hoe zal mijn toekomst eruit gaan zien? Wat voor werk zal ik gaan doen? Zal ik een gezin krijgen? Gaan Bas en ik samen oud en grijs worden? Gaat mijn lichaam alles volhouden? Ik doe in ieder geval mijn best om het zo goed mogelijk te verzorgen.

Leven in het nu

Maar ver in de toekomst kijken heeft ook geen zin. Je kunt nog zoveel dingen precies plannen. Het loopt toch altijd anders! Om het met de woorden van John Lennon te zeggen: “Life is what happens to you while you’re busy making other plans!” We weten niet eens wat we over een minuut zullen zeggen, hoe kunnen we nou weten wat we over 5 of 10 jaar zullen doen? Bedrijven die met meerjarenplannen werken zullen daar anders over denken 😉

Daarom hou ik ook maar vast aan mijn levenswijze, leven in het nu.

Mevrouw de piekeraar, die eerder altijd bij mij was, is gelukkig al een paar jaar verdwenen. Ik mis haar totaal niet! Ik laat me verrassen door wat het leven voor me in petto heeft. Go with the flow en het is zoals het is!