Er rust nog altijd een taboe op seks. Ook hier bij JustLiveBlog wordt er weinig over gepraat. Seks is iets wat achter gesloten deuren plaats vindt, maar ik vind dat er meer openheid moet komen. Ik stel mijzelf open:

Seks in het onderwijs

Ik loop stage in het basisonderwijs en ik heb vrienden die werken op de middelbare school. Ouders willen dat hun kinderen geen seks hebben tot het moment dat ze behoefte hebben aan kleinkinderen. Seksuele voorlichting is nog altijd een aandachtspunt. Natuurlijk is er op (bijna) elke school wel een praatje over condooms en waar baby’s precies vandaan komen. Er is alleen geen aandacht voor de leuke kanten van seks. Ze worden juist nieuwsgierig, omdat er zo vaag over wordt gedaan. Gelukkig wordt het langzaam steeds beter, daardoor zie je een grote verandering: de leeftijd van de eerste keer gaat omhoog! De gemiddelde leeftijd staat nu op 17 jaar. Begrijp mij niet verkeerd, ik denk niet dat een latere leeftijd beter is. Wel denk ik dat er nu een bewustere keuze wordt gemaakt, pas als ze echt seks willen, doen ze het.

Seks als chronisch zieke

Als je lichaam niet helemaal doet wat je wilt, kan het lastig zijn om seks te hebben. Sommigen hebben er helemaal geen last van, terwijl andere helemaal geen seks kunnen hebben. Ook daar rust een taboe op. Is het een probleem als je binnen een relatie geen seks kan hebben? Is het een probleem als je niet altijd seks kan hebben? Ik heb een aantal forums gelezen en over het algemeen vinden de partners het geen probleem. Ze wisten waar zij aan begonnen en liefde en intimiteit is belangrijker dan seks zelf. Helaas zijn er soms mensen die hier geen begrip voor tonen. Ze willen seks en als ze het niet krijgen zoeken zij het ergens anders of als je echt pech hebt doen ze het toch.

De verschillende kanten van seks

Wat als je seks moet hebben zonder dat je dit wilt? Het komt nog te vaak voor. Als mensen denken aan verkrachting zien ze vaak het volgende voor zich: een jonge vrouw fietst door het bos en wordt van haar fiets gesleurd en de bosjes in getrokken. De waarheid is echter dat het bovenstaande niet heel vaak voorkomt. Meestal gebeurt het namelijk binnen een relatie.

Natuurlijk zijn er ook leuke kanten van seks, meer dan nare kanten als je het mij vraagt. Zonder liefde en intimiteit kan seks voor mij niet bestaan. Je voelt je verbonden met de andere persoon, je kunt ervan genieten, lol hebben en toch ook serieus zijn. Het is een ervaring op zich. Het is bijzonder, daarom vind ik het zo raar dat er weinig over wordt gepraat. Je kan een vrouwenblad lezen, waar ze advies geven over de beste standjes voor het meest spetterende orgasme ooit, maar is dat werkelijk waar het om draait? Ik vind van niet.

Mijn eigen ervaringen

Seksuele voorlichting

Ik heb ook seksuele voorlichting gehad op school, maar verder dan feitjes kwam het eigenlijk niet. Gelukkig had ik mijn moeder, zij heeft mij alles uitgelegd en mij op het hart gedrukt dat seks heel fijn kan zijn. Daar is zij mee begonnen toen ik een jaar of drie was. Natuurlijk vertelde ze niet alles in één keer, maar stap voor stap. Eigenlijk was ze net iets te open, waardoor ik mij ongemakkelijk begon te voelen. Toen ik een jaar of 14 was kwam ik nietsvermoedend thuis van school. Op tafel stond een kopje thee klaar en mijn moeder bekeek mij met nieuwsgierige ogen. “Masturbeer jij nog weleens?” vroeg ze. Mijn wangen gloeide rood en ik wist niet hoe hard ik dit moest ontkennen. Natuurlijk deed ik dat wel, maar dat ging ik niet aan mijn moeder vertellen!

Mijn lichaam

Mijn lichaam heeft altijd een rol gespeeld in mijn seksleven. Ik heb immers pijn. Een enkele keer is de pijn dusdanig erg dat ik het niet kan, een andere keer kan het voorkomen dat ik halverwege moet stoppen en soms gaat het gewoon goed. Het is vooral mijn buikpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn wat hier een rol in speelt. Ze zeggen altijd dat seks zou helpen tegen hoofdpijn, bij mij wordt het juist vaak erger. Ik denk dat het alleen helpt als je daadwerkelijk tot een hoogtepunt kom, iets wat mij vooralsnog niet is gelukt. Ik denk dat het komt doordat ik nog teveel met mezelf in de knoop zit, daardoor kan ik mezelf niet ontspannen, niet loslaten, terwijl je dat juist nodig hebt om tot een orgasme te komen.

Positief vs. Negatief

Ik heb een aantal ervaringen op seksueel gebied. Zowel leuke als nare ervaringen. Tot noch toe heffen deze elkaar een beetje op. Ik sta er positief in, dus mijn tijd komt nog wel. De afgelopen jaren is er weinig voor gevallen. Geen seks en weinig liefde. Ik kan wel zeggen dat het mij niet uitmaakt, maar dat doet het wel. Zoals jullie weten ben ik namelijk een liefdesjunkie, ik houd van lichamelijk contact, of het nou een dikke knuffel is of een vrijpartij. De knuffels beginnen weer op gang te komen, eindelijk, nu de rest nog!