Het is herfst. Tijd om je crop tops in de kast te gooien en je bikini om te ruilen voor een comfortabele onesie. Nu met een wijntje op een terras hangen iets te koud wordt, lokt de warmte van je eigen huis. Thuis blijven is natuurlijk het leukst als je huis gezelligheid en warmte uitstraalt. In deze blog vind je tips om je huis herfst en winter klaar te maken.

Waar in de lente of zomer frisse kleuren populair zijn, vraagt de herfst juist om wat warmers. Denk aan kleuren als aubergine, rood, kastanje, maar ook groen- oranje en geel tinten. Mooie kleuren, maar mijn vriend zou me wat aan doen als we de muren elk seizoen van een nieuw kleurtje voorzien. Gelukkig zijn er ook een hele hoop makkelijke (en goedkope) tips.

Warmte

In de herfst -en wintermaanden speelt warmte een grote rol in het wooncomfort. Je kunt je verwarming natuurlijk op standje Bahama’s zetten, maar daar word je bij de jaarafrekening niet blij van. Mooie plaids, kaarsjes en kussens zijn de wat goedkopere variant. Het staat niet alleen leuk in je interieur, het helpt je ook om warm te blijven.

Haal de natuur in huis

Geen een seizoen kan voor mij aan de zomer tippen. Geef mij maar strand, zee, zon en luchtige kleding. Het liefst het hele jaar lang. Toch vind ik de herfst qua natuur het mooiste seizoen. Rood/ gele bladeren aan de bomen (en op de grond), kastanjes, een najaarszonnetje, takken en paddenstoelen. Hou jij hier ook zo van? Je kunt de natuur in huis halen met een mooi item uit de natuur. Denk aan een kleine boomstronk, houten accessoires, een tak of kastanjes. Zorg wel dat je dit item in een winkel koopt, of van de grond af raapt. De natuur moet nog langer mee.

Ook planten en bloemen brengen sfeer in huis. Maak het alleen niet te bont, zo voorkom je dat je wakker wordt in een heuse jungle. Plaats twee kleine plantjes, bijvoorbeeld cactussen, in je vensterbank en zet grotere planten in een leuke pot op de grond. Wanneer je net als ons huisdieren hebt die het een sport vinden om alle planten aan te vallen, kun je ze natuurlijk ook wat hoger plaatsen. Bijvoorbeeld in een kast of op een plankje.

Licht

De herfst -en wintermaanden zijn niet alleen koud, maar ook donker. Zorg daarom, om een winterdip te voorkomen, voor voldoende licht in huis. Kaarsjes, lampen, lichtsnoeren… You name it!

Opruimen en schoonmaken

Hoe je het ook went of keert, een huis wordt niet gezellig als het een enorme troep is. Zorg daarom dat je een dagje vrijhoudt om je huis van boven naar beneden schoon te maken. Je kunt dit natuurlijk ook over meerdere dagen verdelen. Wanneer je je huis even grondig hebt schoongemaakt, is het ook veel makkelijker om bij te houden. Zo kun je optimaal van je gezellige huis genieten, zonder dat je over de rondslingerende boxers, kastenspeeltjes en kledingstukken valt.

Herfst accessoires

Wanneer je geen zin hebt om heel je interieur aan te passen, kun je er ook voor kiezen om dit middels accessoires te doen. Kies voor een koper vaasje, mooie houten accessoires, een warm vloerkleed of een nieuwe lamp. Zo krijgt je huis toch een nieuwe en herfstachtige twist, maar ben je er niet al te veel geld aan kwijt.

Geur

Ook geur speelt een grote rol in de gezelligheid van je huis. Huizen worden bijvoorbeeld sneller verkocht als er een geur van appeltaart hangt. Waar de zomer om frisse en citroenachtige geuren vraagt, mag het in de herfst en winter wel wat zwaarder. Denk aan vanille, zoethout, bos en appeltaart.

Wat zijn jouw herfst en winter tips?