Regelmatig krijg ik te horen: Doe wat jou gelukkig maakt! Hoe doe je dat precies? Ik ben iemand die van lijstjes maken houd, overzichtelijkheid. Daarom hier een lijst met dingen die mij blij maken.

Lijstjes maken!

Wat ben ik toch weer grappig, maar even serieus. Mijn hele huis ligt vol met lijstjes. Dingen die ik nog moet doen, lijstjes met mensen, lijstjes met dingen die ik heb gedaan, kalender hier, agenda daar (ik heb 3 plekken waar ik mijn afspraken noteer, in drukke periodes zelfs 4 of 5). Kortom ik leg een hoop vast.

Lezen

Ik lees veel. Eindelijk weer. Toen ik jonger was las ik zodanig veel dat ik letterlijk 80% van de jeugdafdeling van de bibliotheek had gelezen, veel zelfs twee keer. Altijd gingen er 5-10 boeken mee naar huis, die dezelfde week nog uit waren. Heerlijk vond ik dat. De afgelopen jaren heb ik een heel stuk minder gelezen. Geen zin, geen tijd. De tijdskwestie kan ik logisch verklaren, maar dat geen zin stuk, moet toch echt met mijn depressie te maken hebben gehad. Ik ben ontzettend blij dat ik weer in een betere periode zit, nu lees ik weer gerust twee boeken per dag! Lievelingsgenre? Young Adult, because I don’t want to grow up!

Schrijven

Ik schreef altijd heel veel. Hele boeken kwamen eruit gerold. Mijn grootste wens is nog altijd om schrijfster te worden. Boeken schrijven. Andere mee voeren naar een andere wereld, waarin ze hun eigen zorgen kunnen vergeten. Door die nare tijd, was ik mijn schrijverigheid kwijt geraakt, het heeft heel lang geduurd voor ik deze heb terug gevonden. Nu is de tijd daar. Ik ga weer schrijven!

Natuur

Heerlijk door het bos wandelen, lopen langs de zee, genietend van de zon in het gras liggen of dansen door de vallende sneeuwvlokken. Naar buiten gaan is fantastisch en dat doe ik ook graag, maar liever niet alleen. Vroeger woonde ik vlakbij het bos, waar wij dan ook elke week te vinden waren. Nu woon ik een flink eind van elke natuur gelegenheid vandaan, maar ik doe mijn best om vaker de wijde wereld in te stappen. Ga je met mij mee?

Kijken van films/series

Naar buiten gaan is allemaal leuk en aardig, maar als je weer eens compleet doorweekt thuiskomt is er niets lekkerder dan om in je pyjama, met een dekentje op de bank te gaan hangen. Zeker als je te moe bent om te lezen, dan is kijken een hele goede vervanger. Ik kijk teveel, want op rotdagen kan je niet heel veel anders. Heeft iemand nog goede aanraders?

Dromen

Uren zoet kunnen zijn met je eigen gedachten, dit past ook goed bij het schrijversbestaan. Geen tv, geen muziek, enkel je eigen gedachtes. Het liefst liggend in de zon natuurlijk, maar je kunt niet alles hebben.

Mensen van wie ik houd

Tijd besteden aan de mensen van wie ik houd. Dit hoort ook zeker op mijn lijstje terug te komen. Zonder deze mensen zou ik niet zijn wie ik nu ben. Ik maak graag tijd voor hen vrij. Samen kopjes thee drinken, uren praten, films kijken, spelletjes spelen, lezen, zingen of stilzwijgend naast elkaar zitten. Alles kan en alles mag.

Spelletjes

Na flinke jaren niets te hebben gedaan, is mijn liefde voor spelletjes eindelijk weer terug gekeerd. Ik heb het over echte gezelschapsspellen. Lekker ouderwets, met kaartjes in plaats van schermen. Gek ben ik er op. Sinds ik weer ben gaan spelen zijn spelletjes ook veel leuker en makkelijker geworden. Ingewikkelde spellen schud ik nu zo uit mijn mouw. Doen jullie ook een keertje mee? Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Gek doen op guilty pleasure muziek

Zeker met de mensen die ik al een langere tijd ken kan dit heel goed. Liedjes uit onze kindertijd keihard mee zingen? Check. Dansjes doen op oude liedjes? Check. Of gewoon keihard lachen als er een liedje langskomt, kan ook.

Praten

Kletsen, vocale betekenis dragende klanken voortbrengen. Uren achtereen praten, het liefst in het donker. In het donker durf je namelijk meer te zeggen, dan dat je anders zou doen. Heerlijk kan dat zijn.

Ik ben ook heel benieuwd naar jullie lijstjes. Wat maakt jou blij?