Milaan, de hoofdstad van Lombardije en vooral bekend als modehoofdstad van de wereld. Het eerste wat bij iedereen opkomt als je Milaan zegt is, Shoppen!! Maar er zijn ook vele andere bezienswaardigheden die Milaan aantrekkelijk maken voor een stedentrip. 

Vervoer

In anderhalf uur vliegen vanaf Brussel kwamen wij aan op Malpensa Airport. Vanaf hier zijn wij met de trein, ongeveer een half uurtje naar het hotel gegaan. Het openbaar vervoer is in Milaan heel handig en niet al te duur. Je kunt een kaartje voor 2 dagen kopen voor ongeveer 8 euro. Je kunt dan het hele metro, trein en busnetwerk in de stad gebruiken. Super handig om alle bezienswaardigheden te zien. Je kunt natuurlijk ook gaan lopen maar toch liggen de bezienswaardigheden nog best een stuk van elkaar af. We waren al vroeg in Milaan en zijn eerst naar het hotel gegaan. Het hotel lag een beetje buiten de stad maar met een treinstation op 5 min afstand. Wat een groot en luxe hotel! Als je een keer naar Milaan gaat is hotel Da Vinci**** zeker aan te raden. Je kunt vanaf het treinstation heel snel en gemakkelijk in de stad komen.

Voetbal

Voor de voetballiefhebbers zijn er in Milaan natuurlijk 2 grote clubs die in hetzelfde stadion spelen. Namelijk het San Siro stadion. We besluiten om hier eerst een bezoekje aan te brengen. Omdat San Siro iets buiten het centrum ligt zijn we met de metro gegaan. Je stapt gelijk uit bij het stadion. Helaas was het vandaag erg mistig en zag je het dak van het stadion niet helemaal. Ik vond het wel heel indrukwekkend. Het is allemaal veel groter dan in Nederland. Ik vond het bouwwerk zelf ook mooi, allemaal ronde pilaren. We hebben een tour door het stadion gedaan, dit was ook erg leuk om een keer te zien. Je ziet erg veel verschil tussen de twee clubs die hier spelen vooral aan de kleedkamers! Bizar hoe mooi en luxe de kleedkamer van AC Milan is en hoe simpel de kleedkamer van Internazionale is. Je ziet echt duidelijk verschil hierin. Het gras wordt goed gehouden door onwijs veel lampen die er de hele dag bovenhangen.

 

Bezienswaardigheden

Na het voetbalstadion gezien te hebben zijn we met de metro naar het centrum gegaan. We stapten uit onder de Duomo, de Dom van Milaan en het Dom plein. Het zonnetje was gaan schijnen en we hadden echt het perfecte plaatje met de Duomo precies in het zonlicht. Wauw! Wat is dit mooi!! Het is zondag en daardoor ook mega druk op het grote plein! We besloten om in de Duomo te gaan en we konden ook nog naar boven. Van binnen is het gebouw al net zo prachtig als de buitenkant. Heel indrukwekkend! We konden kiezen of we naar boven gingen met de lift of met de trap en besloten de trap te nemen. Dit was een hele klim en je loopt elke keer in een rondje dus je word soms een beetje dizzy haha. Eenmaal boven gekomen hadden we een schitterend uitzicht over het Dom plein! Ook de torentjes op het bouwwerk waren super mooi om te zien.
Naast de Duomo en het plein ligt de Galleria Vittorio Emanuele. Dit is een overdekte passage met allemaal dure merken! Het gebouw is schitterend! Vooral het plafond met glas en schilderingen. Leuk om even doorheen te lopen en goed om je heen te kijken.
Als je de grote winkelstraat helemaal uit loopt kom je bij het Cimitero Monumentale. Dit is een begraafplaats maar wordt ook gezien als een soort openluchtmuseum, door de vele schitterende graven, beelden, bouwwerken en graftomben. De meest mooie bouwwerken staan hier. Het is zo onwijs groot dat je er wel even wat tijd voor moet nemen om alles te kunnen zien. Ik vind dit zeker de moeite waard om te bezoeken als je in Milaan bent.
De volgende stop was bij Castelo Sforzesco, een kasteel waar nu verschillende musea in zitten. Het kasteel heeft ook een groot park erachter waar je gezellig kunt wandelen, veel hardlopers maken er gebruik van en er staat verschillende beelden. Ook is er triomfboog zoiets als arc de triomphe in Parijs. Hier is die wat minder hoog en heeft de naam”Arco della Pace.

  

Italiaans eten
Natuurlijk hebben wij deze stedentrip ook heel veel en heel lekker gegeten! Naast de Duomo was een soort marktje waar je allemaal lekkere dingetjes kon halen. Ik heb een heerlijke Cannoli met chocolade gegeten mmmm. Dit is een gerold koekje gevuld met room en hagelslag op de bovenkant. Heerlijk!
We zijn in een wat duurdere straat gaan eten vlakbij het Dom plein, het was een schattig restaurantje. We bestelden een pizza maar deze viel eigenlijk zo tegen. Het was gewoon een pizza uit de vriezer met wat tonijn erop gegooid. Dat was niet echt wat we hadden verwacht van pizza in Milaan! Gelukkig hebben we de volgende dag een ander restaurant opgezocht in een drukker uitgaan gebied de Naviglio grande, we zijn neergeploft bij een gezellig restaurant ”traditionale” hier bestelden we een pizza en een calzone pizza, nou echt heerlijk!! Ik had de calzone zelfs helemaal op gekregen, dan moet het echt wel heel lekker zijn hoor!

Milaan was een mooie, leuke en gezellige stad voor een stedentrip!  Zeker aan te raden om een keer te bezoeken en je vliegt er zo heen. Wij vliegen weer terug naar Brussel en hebben dan nog een eindje naar huis te rijden. Op naar mijn volgende Avontuur!