De weersvoorspellingen voor deze week?  Wij hopen op meer opklaringen, laat ons het daarbij houden!

Herkenbaar?

Ik vrees dat dit onderwerp voor vele chronies (en crohnies) herkenbaar is.  De dagen dat het helder weer is daarboven in ons brein, kunnen gedurende lange periodes zeeeeeerrrr zeldzaam zijn. Mistig ja, dat wel, daar kennen we alles van. O, en van stormen, turbulente dagen dat je moe wordt van alle pingpongballen in je hoofd, maar waar je niks over te zeggen heb op die moment omdat je totaal op bent.

Kortsluiting

Breintjes hebben ook reinheid, rust en regelmaat nodig.  Ze moeten goeie voeding krijgen en genoeg slaap. En je moet ze nu ook weer niet te veel op de nek zitten met pijnen overal. Want dan krijg je TUUUUUUUUUUUUT! Algehele kortsluiting met eerst goed wat stormweer daarboven (alsof je nog niet moe genoeg bent van je zware dagen) en daarna een dikke laag mist. Wat zeg ik? Een Heel Dikke Laag Mist.

  • Dagen waarop je niet echt lijkt te begrijpen wat een ander zegt, ook al gaat het om de eenvoudigste dingen.
  • Dagen waarop je na een vijfde van een seconde trouwens ook al niet meer weet wàt die persoon gezegd heeft. 
  • Dagen waarop iemand nog maar naar je moet kijken of je moet al huilen. Waarop je niets kan zeggen zonder klein huilerig stemmetje terwijl het helemaal niks ergs is waarover het gaat en je ook niet bedoeld had zo te praten. 
  • Dagen waarop je niet kan zeggen wat je bedoelt omdat je niet op het woord kan komen. En ook niet op dat woord en ook niet… Je begrijpt het wel.
  • Dagen waarop je een ander woord zegt in de overtuiging dat je het juiste woord zegt, totdat de ander lacht en jij echt hoort wat je zei.

Aanpak

Als zo’n periode heel lang duurt, kan je ofwel een beetje ongerust worden en je afvragen of dit nog wel overgaat. Ofwel kan je het aanvaarden en het vaak uitleggen aan je omgeving zodat ook zij begrijpen dat het een symptoom is waar we ons niet druk in moeten maken op dat ogenblik.

Luisteren naar de mist

Wat die storm en mist ons wel vertelt? Dat het je in zwaar weer zit met je lichaam maar dat zal je op die momenten echt zelf wel al bedacht hebben gezien de pijnen, verzwakking, confronterende momenten, slaaptekorten etc… Het zegt ons ook dat we op dagen dat het een ietsjepietsje minibeetje beter gaat, we beter toch niet teveel in euforie gaan en onze rust blijven inplannen. Vermits ons lijf en dus dat trouwe brein nog serieus in het rood leven.

Rare positieve bijwerkingen

Maar het allermooiste wat het ons kan tonen, is dat alles magisch samenhangt. Wonderlijk ingenieuze “machientjes”, dat zijn wij, waar het ene gevolg heeft voor het andere. Voordeel daarvan is dat je nog meer respect krijgt voor je lichaam en geest ook als het orkanenseizoen is. En dat is mooi, toch?

En o, wat kan jij die onverwacht heldere dagen appreciëren. Je ziet ze als zieke namelijk voor wat ze écht zijn: Puur Goud…