Soms zijn er van die dagen dat alles tegen zit. Dat je je lichaam niet kunt uitstaan. Je vanachter niet weet dat je van voren leeft én je de buitenwereld buiten wil houden. Normaal is op zo’n dag chips, chocolade en ijs het medicijn, maar aangezien ik nog wat wil afvallen is dat niet de beste oplossing. Een tweede favoriet is voor mij muziek. Muziek laat je de realiteit vergeten en het is heerlijk om boos mee te zingen. Deze nummers helpen mij de slechte dagen door.

Maaike Ouboter- Lijmen

Het nummer lijmen staat voor mij met stip op 1. Dit is een van de nummers die ik op kan zetten en na drie uur nog niet zat ben. De stem van Maaike is prachtig en ze weet haar gevoel middels haar muziek over te brengen. Wat mij zo raakt aan dit nummer is dat ik mijzelf er heel erg in herken. Ik denk altijd maar dat ik alles zelf kan, terwijl dit natuurlijk niet altijd zo is. Mijn vriend vangt me op dat soort momenten altijd weer op, zorgt dat ik rust neem en lijmt de gebroken stukjes weer bij elkaar. Het leven met een chronische ziekte kent veel onzekerheid, gelukkig is hij een van de constante factoren.

Mijn favoriete stuk uit dit nummer is:

vang me niet op
als ik naar beneden val
het steeds opnieuw verknal
ik ga vanzelf vast wel weer staan
ik kan het best aan

maar als ik mezelf geen bescherming meer bied
als ik op dreig te geven ook al zie je ’t niet
blijf je dan hier, laat me niet in de steek
wil je me lijmen als ik breek

 

Rachel Platten – Fight song

Fight song is de perfecte naam voor dit nummer. Het is een stoer nummer en het refrein leent zich perfect om héél hard mee te zingen. Na dit nummer voel ik mij vaak een stuk beter en heb ik in ieder geval genoeg motivatie om iets van mijn dag te maken. Het is namelijk zo makkelijk om je in de pijn te verliezen en in een negatieve spiraal terecht te komen. Dit nummer laat me zien dat ik het waard ben om voor te vechten.

This is my fight song
Take back my life song
Prove I’m alright song
My power’s turned on
Starting right now I’ll be strong
I’ll play my fight song
And I don’t really care if nobody else believes
‘Cause I’ve still got a lot of fight left in me

Human – Christina Perri

Ik stel altijd hele hoge eisen aan mezelf. Ik wil altijd alles kunnen, streef naar perfectie en ben pas tevreden als alles klopt. Dit is soms behoorlijk killing voor mijn lichaam, want soms houdt het in dat ik om 09.00 mijn laptop opstart om te werken en om 23.00 mijn laptop weer uitzet. Ik probeer nu langzaamaan mijn hoge eisen aan mezelf wat los te laten en naar mijn lichaam te luisteren, want zoals Christina Perri het zo mooi zegt: I’m only human.  De tekst van het nummer is zo mooi dat ik het moeilijk vind om een favoriet stuk te selecteren. Eigenlijk zegt deze zin al genoeg: I can take so much ’til I’ve had enough.

 

I won’t give up – Jason Mraz

Op momenten dat ik te veel pijn heb om mijn haren te wassen, ik uren in mijn joggingbroek lig te stinken en ik niet weet wat ik met mezelf aanmoet twijfel ik over alles. Wil ik dit mijn vriend wel aandoen? Ben ik wel leuk genoeg? En alle rare twijfels die dan in je hoofd opkomen. Op dat soort momenten luister ik I won’t give up van Jason Mraz. Ik moet mezelf niet opgeven en niet omlaag halen. Gelukkig denkt mijn vriend er net zo over en zijn we al 2,5 jaar ontzettend gelukkig.

I don’t wanna be someone who walks away so easily
I’m here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use
The tools and gifts we got, yeah, we got a lot at stake
And in the end, you’re still my friend at least we did intend
For us to work we didn’t break, we didn’t burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I’ve got, and what I’m not, and who I am

I won’t give up on us
Even if the skies get rough
I’m giving you all my love
I’m still looking up
I won’t give up
I won’t give up

 

Wat zijn jouw favoriete nummers op slechte dagen?