Dit jaar mocht ik de reis van mijn leven maken, een rondreis van San Francisco naar Los Angeles via de mooiste natuurparken. Een droomreis, een reis die wél enige voorbereiding vraagt, zeker als mindervalide met een aantal medicijnen.

Allereerst de keuze, hotels en huurauto of camper? Wij reisden met een groep van zes, drie volwassenen en drie pubers. Omdat je al redelijk dicht bij elkaar op de lip zit tijdens zo’n reis hebben wij gekozen voor een auto en hotels. Wij hebben zelf bepaald wat we graag wilden zien en de rest overgelaten aan een reisbureau, zij hebben alle hotels geregeld en ons vervoer. Daarbij een belangrijk punt, alhoewel ik drie keer heb gevraagd of onze huurauto groot genoeg was voor zes personen, bagage én mijn rolstoel bleek dit bij aankomst niet het geval. Vraag naar een klasse groter, wij hadden ‘geluk’ er was nog één grote auto beschikbaar, maar deze zijn echt wel een stuk duurder. De grootste klasse staat vaak niet vermeld op de website, maar is bij aanvraag beschikbaar. Een Chevrolet Suburban of Ford Explorer is dan aan te raden.

esta aanvraag

Ook is het verstandig een National Pass online te kopen en een aantal attracties is echt al een half jaar van te voren volgeboekt. Denk aan Alcatraz tour of Antelope Canyon, wil je dit gaan zien, boek op tijd!

Om Amerika binnen te komen heb je een ESTA nodig, deze kun je aanvragen op de website van homeland of je kunt gebruik maken van een Nederlands servicebureau die je kan helpen bij het indienen van een ESTA aanvraag. Ook hier geldt, regel dit op tijd, er kan enige tijd overheen gaan. Je paspoort moet geldig zijn, ook goed om te checken.

esta aanvraag

Indien je reist met medicijnen moet je van te voren goed nakijken of deze mee mogen. Ik reisde met een aantal opiaten en daarvoor moet je een doktersverklaring laten maken. Deze stuur je op naar het CAK, je krijgt hem terug met een stempel (let op, dit gaat per post) en vervolgens moet je een Apostille stempel halen bij de rechtbank (hier zijn kosten aan verbonden). Nu mag je je medicijnen meenemen. Je moet bij de douane wel in de ‘iets aan te geven’ rij gaan staan.

Indien je reist met een rolstoel is het handig je rolstoel apart te laten labelen, je mag met je eigen rolstoel naar de gate, daar wordt je rolstoel naar het ruim gebracht. Je mag als eerste boarden en je rolstoel staat klaar als iedereen het vliegtuig uit is. Als je de wielen van de stoel afhaalt is het handig ze met een ti-rap ofzo aan de stoel te bevestigen (mijn wielen lagen op de bagageband terwijl mijn stoel zonder bij de gate stond, niet heel handig). Er zijn speciale balies voor rolstoelers, allemaal van te voren te vinden op de site van de vliegmaatschappij/vlieghaven.

esta aanvraag

Ik zag erg op tegen deze reis, maar het is me ontzettend meegevallen. Personeel is vaak erg behulpzaam, gewoon alles vragen. Een goede reis!

Wil jij meer blogs lezen over Amerika? klik dan hier.