Met 3D films zijn we ondertussen wel bekend. De nieuwe hype is 4DX. Bij twee Pathé bioscopen in Nederland kan je hiervan genieten. In Rotterdam en Amsterdam. Natuurlijk moest ik dit een keer uitproberen met mijn filmvriendin.

Ik weet nog hoe bijzonder ik het vond om een 3D film te zien, ik denk dat ik een jaar of 9 was. 3D werd alleen nog maar in pretparken gebruikt. Nu vind ik de 3D films geen echte meerwaarde meer hebben. Ik heb niet meer het gevoel dat ik de voorwerpen daadwerkelijk kan aanraken, terwijl ik dat juist zo fantastisch vond.

Samen met die vriendin ga ik elk seizoen wel een keer naar de bioscoop. Dit keer was het de beurt aan de slotfilm van The Maze Runner. De eerste film die wij in 4DX zullen zien. De film was leuk en als je de eerste delen hebt gezien, moet je het ook zeker kijken. Al vind ik de boeken leuker. We hebben een jaar langer moeten wachten op de film, vanwege een ongeluk met de hoofdpersoon wat plaatsvond tijdens het filmen. Hij had plastische chirurgie nodig om weer op zichzelf te lijken. Arme jongen.

4DX ervaringen

We moesten nog tien minuten wachten voor de zaal open zou gaan. Buiten stond een bord dat je geen tassen en andere grote voorwerpen mee naar binnen mocht nemen, Pathé heeft kluisjes die je hiervoor kunt gebruiken. Ook stonden er op het bord allemaal waarschuwingen (ongeveer gelijk aan de waarschuwingen van de gemiddelde achtbaan). Op een ander bord werden de effecten van 4DX weergegeven.

Dit zijn de effecten die je kunt verwachten:

Als je weleens naar 3D voorstellingen bent geweest dan weet je dat de eerste reclames zonder effect worden getoond. Bij 4DX is het niet anders. Na grofweg de helft van de reclames (deze voelen eindeloos), is het tijd om kennis te maken met de effecten van 4DX. Na ongeveer 10 seconden begon ik mij af te vragen waarom de stoelen geen riemen hebben, of zo’n beugel die bij achtbanen wordt gebruikt.

Gelukkig waren de effecten bij het voorstukje erg heftig, waardoor ik gewoon kon blijven zitten gedurende de film. De stoelen gingen op en neer en heen en weer. Ook werd er lucht in je gezicht geblazen en langs je oren (wat iets minder was). Er was rook en water spetters, al kan je het water uitzetten met een knopje in je armleuning, wat ik had gedaan, want ik ben van suiker en bang dat ik smelt.

Ik vond het leuk dat je tijdens de actie scènes, lekker mee bewoog en helemaal werd meegenomen in de film. Tijdens de rustigere stukken bewoog de stoel ook soms mee, maar ik vond het niet veel meerwaarde geven. Sterker nog, ik vond het lichtelijk irritant.

Voor herhaling vatbaar?

Het was erg leuk om het een keer mee te maken, maar wil ik elke film in 4DX zien? Nee, dat hoeft niet.
Is 4DX voor herhaling vatbaar? Ja hoor, als er echt een goede (beweeglijke) film draait, ben ik er zeker voor in. Moet jij naar een voorstelling in 4DX? Dat ligt geheel aan jezelf. Ben je fan van de PandaDroom en wil je dit naar een hoger niveau tillen met een actiefilm? Dan moet je het vooral doen!

Have fun!