Ken je dat, dat iemand anders tegen jou oploopt, en jij sorry zegt? Of dat je tijdens een vergadering een relevante vraag wilt stellen, en je zin begint met; ‘Sorry dat ik het vraag…’. Zinloze excuses zijn het, die automatisch uit onze mond rollen zonder dat we erbij nadenken. Ik werd mijzelf er bewust van toen iemand tegen mij zei; Stop nu toch eens met “sorry” zeggen…

Verboden woord

Niet alleen ZEG ik heel vaak sorry, ik blijk het verboden woord ook aan de lopende band te gebruiken in e-mails of appjes: ‘Sorry dat ik niet eerder heb gereageerd’ als ik niet binnen een uur heb geantwoord op een vraag. Of ‘Sorry, maar ik heb die dag al iets anders’ als ik ergens word voor uitgenodigd. Aan de ene kant vind ik het een makkelijk woord om ervan af te komen en aan de andere kant voelt het op sommige momenten onbeleefd en soms zelfs bot om geen excuses te maken. En dat is ook niet wat ik wil.

Makkelijk excuus

We leven tenslotte in een excuuscultuur. We zeggen niet alleen sorry als we iemand met ons gedrag benadelen maar we gebruiken het ook uit angst dat we een ander beledigen, ergeren of boos maken. Het komt bij mij dan er heel makkelijk uit en dat is niet helemaal onterecht, want je wint er vaak iets mee. De sfeer wordt niet verpest en je voorkomt soms zelfs dat er ruzie ontstaat. Ik gebruik het stiekem vaak voor een sociaal smeermiddeltje, een gesprek na mijn hand te zetten of iets voor elkaar te krijgen. Dat gaat na deze blog dus niet meer zo lukken 😉

Geen Sorry

Dus vol goede moed begon ik na de eerder genoemde opmerking dat ik teveel sorry’s gebruikte aan mijn “geen-sorry-queeste”. Ik ontdekte dat een bedankje of positieve benadering vaak een goed alternatief is. “Bedankt voor je uitnodiging maar ik heb die dag al wat anders.” Zo kom ik vriendelijk over zonder dat ik mezelf naar beneden haal. Na wat weekjes verder besef ik dat het mij goed bevalt. Mijn schoenen zitten nog steviger en ik ben minder gevoelig wat anderen van me vinden.

Dit betekent natuurlijk niet dat ik nooit meer sorry ga zeggen want er gaat in een heleboel situaties nog steeds niets boven een welgemeende, recht-uit-het-hart-sorry!