Subliminale woorden/beelden. Sublimi-qué? Geen probleem: ik herhaal het met veel plezier nog een keer. Want wat is me dat toch een heerlijk woord: “subliminale” boodschappen. Die term flitst me elke keer weer terug naar de les psychologie in één van mijn vorige levens…

Thuis

Stel je het volgende voor: je ploft vermoeid na een lange dag neer in de zetel en zet “Thuis” op (voor de Nederlanders: dat is GTST maar dan “in ‘t Vloms”). Naast de dramatische huiselijke taferelen, wordt er ook in ontbeten. Daarbij staan er heel veel ontbijtspulletjes op die tafel. Bv onder andere Kellogg’s Special K (om helemaal trendy te zijn: even een disclaimer. NEE hoor dit is niet gesponsord! ;)). Vreemd genoeg blijkt dit in elke huiskamer zo te zijn als je er even op let. Buiten alle ruzies om zijn de verschillende personages op dit vlak blijkbaar opvallend eensgezind… (Inderdaad: de soap in kwestie is wél gesponsord maar dat doet er nu even niet toe.) Avond na avond weer dat ontbijt in je favoriete soapje (gek is dat hoe vaak er ontbeten wordt in soaps trouwens…).

Goesting

De volgende ochtend aan jouw ontbijttafel heb je plots onverklaarbare zin om Special K te eten. Dus bij je volgende supermarktbezoek neem je dat zeker mee naar huis. Je weet niet meteen waar die “goesting” vandaan komt, maar ze is er duidelijk. Hoe dat komt? Inderdaad: die dekselse subliminale boodschap uit de soap! Je wordt er niet rechtstreeks mee gebombardeerd, maar terwijl jij gespannen de verhitte ochtendelijke discussies in je serietje volgt, zie je onrechtstreeks wel telkens dat pak ontbijtgraantjes ergens nonchalant opduiken. En bam! Voor je het weet is het raak.

Subliminaal @ home

Als ik zo rondkijk in mijn huisje, zijn er eigenlijk best veel van zulke boodschappen te vinden. En ik doe er mijn voordeel mee. Ik laat me niet verleiden tot dure merken, maar zet ze in als een soort affirmaties. Niet om hard te werken aan mezelf, maar omdat het het leven luchtiger, blijer, poetischer, dieper maakt. Het is gewoon zo gegroeid in al die jaren…

Rondleiding

Laat ik je even meenemen op reis door mijn huis. Onmogelijk alle tekstjes en beelden mee te geven maar je begrijpt het idee. Ik beperk me tot het woord in deze blog. Soms lees ik ze nog eens bewust, maar vaak is de quote/het beeld zien vanuit mijn ooghoek voldoende als reminder voor wat er hangt. Ik denk dat ze ook veel vertellen over wie ik ben…

We beginnen bij het begin: de voordeur. “Joy” hangt daar in een vilten rood hart. Dat is wat ik iedereen toewens die in en uit die deur loopt…

Je komt thuis en moet naar het toilet. Ja, dat gebeurt nu eenmaal. Geen nood: het is er heel gezellig. Je zit daar wat te zitten en kijkt op een ander hartje “Enjoy the little things”. Nu ik erover nadenk: Mijn motto toch wel. En vermits ik vaak in dat roze kamertje zit, hangt dat daar niet slecht. 😉 Boven de rol wc-papier (die ik “enjoy” want het is vierlagig en superzacht!) vind je een lief gedichtje in dezelfde lijn:

Levensvreugde
de zomer in een jurk
de trouw in een jasje
de ontmoeting in een tafel
de ontspanning in een kopje
het leven in een stoel
de vreugde zit in alles
als je weet wat ik bedoel.
Sukha

In de badkamer was je je handen. Hoog op de grote spiegel hangt links: “Ik ben je grootste fan”. Dat herinnert me aan de vriendschap in mijn leven maar ook dat ik mijn eigen supporter wil zijn. Iets wat ik ooit heb moeten leren. Rechts hangt het roze varkentje “Hé lekker ding!” Een beetje humor kan nooit kwaad, toch? Die tekst helpt me op een vrolijke manier te lachen met mezelf, om op te laden in XS-tijden als nu, om me mooi te voelen zoals ik ben, als diegene die ik ben.

In mijn tweede slaapkamer zet je je schoenen weg en je ziet de oude poster van een lezend meisje (ik? Ik!) “Jij&Ik”. Inderdaad: samen moet het zijn! Een mens heeft andere mensen nodig toch? Voor zuurstof en nog zo van die dingen.
Je neemt iets uit de ingemaakte kast en daar vind je een zin uit een gedicht van Herman De Coninck: “O, ik weet het niet, maar besta, wees mooi”. Duidelijk, toch?

Je ploft even neer op de bank. In de living. “Think happy thoughts”. Of nog: “So many reasons to be happy” op een inimini piepklein kaartje dat ik ooit in een dito winkeltje tegenkwam. Onmogelijk daar aan te weerstaan!

Dorst! Op naar de keuken. “Hip hip Hooray! It’s today!” en “Hoe mooi is het om niets te doen en daarna uit te rusten.” (En op mijn kurken moodboard vind je er heel wat andere om te kijken en te lezen.)

Na een lange subliminale dag ben je best moe. Dus ga je lekker naar bed toe. Net voor je je ogen dichtdoet lees je dit mooie slaapwensje:

Mets sous vos oreiller
une pivoine en fleur,
tu feras des rêves en bonheur.

En je weet dat het goed is.