‘Heb je weleens van het woord synchroniciteit gehoord?’ Het woord doet vaag een belletje rinkelen. Visueel ingesteld als ik ben, neemt synchroonzwemmen al snel mijn gedachten over. Dit bleek het toch niet helemaal te zijn. Na aandachtig naar de uitleg van mijn coach geluisterd te hebben, ging er een nieuwe wereld voor mij open. Thuis aangekomen besloot ik mij er verder in te verdiepen. Lees je mee?

Denk jij weleens aan iemand die je al heel lang niet meer hebt gezien om diegene vervolgens nog geen week later tegen te komen? Zat je ergens mee en zag je plotseling een tekst die je gevoel omschreef? En je misschien zelfs wel verder helpt? Veel mensen zullen dit herkennen en bijna evenveel mensen zullen zeggen dat dit toeval is. Wanneer je in synchroniciteit gelooft, geloof je dat deze twee gebeurtenissen met elkaar te maken hebben. Sommige gebeurtenissen hebben namelijk een veel te speciale betekenis of gebeuren op precies het goede moment, waardoor toeval bijna uitgesloten lijkt. Een ‘fenomeen’ wat mij al heel veel heeft geholpen.

Hoe zorg je voor meer synchroniciteit?

Er is ontzettend veel over synchroniciteit geschreven. Allereerst door Carl Jung, de psycholoog die dit heeft onderzocht, maar ook door grootdenkers zoals Deepak Chopra. Tips om meer synchroniciteit in je leven toe te laten zijn er dus genoeg. Ik heb er een paar op een rijtje gezet:

  • Stel jezelf open. Het klinkt misschien gek, maar door je open te stellen ga je ook de tekenen zien.
  • Luister naar je intuïtie. Dit is vaak het beste kompas wat je kunt hebben.
  • Schrijf doelen voor jezelf op, je zal zien dat deze doelen een stuk dichterbij komen als je jezelf openstelt en naar je intuïtie luistert.
  • Doe waar je blij van wordt. Zodra je dit doet, zal je zien dat er steeds meer ‘toevalligheden’ op je pad komen.

Synchroniciteit in mijn leven

Spiritualiteit trekt mij enorm aan. Dit is dan ook de reden dat ik zo’n toevallige gebeurtenis niet als toevallig zie, maar als een teken. Wie dit teken geeft weet ik niet, maar feit blijft dat het oppakken van deze tekens mij al heel veel goeds heeft gedaan. Nu ik terug kijk op gebeurtenissen van de afgelopen jaren, zijn er dan ook heel veel momenten geweest waarop ik (toen nog) onbewust een duwtje in de goede richting kreeg. Hieronder voor mij de belangrijkste:

  1. Een poosje geleden zat ik er helemaal door heen. Ik had een hekel aan mezelf, huilde veel, was overal klaar mee en ook eten ging moeilijk. In dezelfde periode kreeg ik een mailtje van een vriend van mijn vriend. Een vriend die ‘toevallig’ ook een coaching praktijk heeft en mij later over synchroniciteit vertelde. Het mailtje ging heel ergens anders over, maar voor mij wel de aanleiding om te vragen of hij mij wil coachen. Inmiddels heb ik vijf gesprekken gehad en merk ik dat ik niet alleen goed in mijn vel zit, maar ook mijn denkwijze heel erg is veranderd.
  2. Ik heb mijn vriend via Tinder leren kennen. Niet zo gek want Tinder was toen ongekend populair. Toch was het niet vanzelfsprekend dat we elkaar hebben gevonden. Ik vond zijn foto’s namelijk niet heel leuk en was heel erg aan het twijfelen of ik hem wel of niet naar rechts zou swipen. Gelukkig heeft iets mij toch doen besluiten om hem het ‘voordeel van de twijfel te geven’, want inmiddels zijn we al 3,5 jaar heel gelukkig samen. En zeg nou zelf, hij is toch ook ontzettend leuk?
  3. In mijn vierde jaar van het hbo wilde ik graag de minor Filosofie in Amsterdam doen. Hier werd ik voor uitgeloot. Op dat moment heel rot, maar nu iets waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe minor en kwam de minor Filosofie, levensbeschouwing en spiritualiteit in Utrecht tegen. Niet mijn eerste keus, maar nu ik terugdenk had ik geen betere minor kunnen treffen. De eerste klas waar ik mij echt 100% op mijn gemak voelde en daarbij heb ik nog ontzettend veel geleerd ook.