Een boek; thriller, roman of chicklit, ik kan mij er totaal in verliezen. Ik duik in de hoofdpersonen, visualiseer hoe knap (of lelijk) deze eruit zien, wat voor hobby’s zij hebben en wie hun vrienden zijn. Ik voel de emoties, huil bij verdrietige passages, lach bij grappige anekdotes en schrik wanneer er onverwachts iets gebeurt. Ik voel sympathie voor hem of haar ondanks dat deze dat misschien niet altijd verdient. Kort gezegd: ik beleef het boek tot in mijn tenen.

Lezen is voor mij het ultieme tijdverdrijf, uren vliegen voorbij waarin ik soms de wereld om mij heen helemaal vergeet. Wanneer ik pijn heb kan een goed verhaal mij ook echt uit mijn pijncyclus halen want mijn focus richten op iets anders kan voor mij echt helend werken. Vele zware, donkere nachten ben ik doorgekomen met het lezen van een goed verhaal. Geen zware literatuur; daar kan ik mij in de nachtelijke uren niet op concentreren, maar een spannende thriller of romantische feel good roman zorgt ervoor dat ik het licht zie.

Helaas heb ik door de osteomyelitis (botontsteking) van mijn kaak en schedelbot enorm vaak extreme hoofdpijn. Deze pijn is invaliderend en zwaar. Pijnstilling, afleiding en intraveneuze antibiotica zijn de behandelingen hiervoor. Een boek lezen om de pijn te reduceren kan in dezen niet dus zocht ik samen met mijn psychologe naar alternatieven. Samen kwamen we tot het ‘luisterboek’: geen licht gevoeligheid zoals bij tv kijken of je concentreren op een leesboek maar wel de afleiding door mee te worden genomen in het verhaal.

Een beetje wennen

De eerste keer moest ik nog een beetje wennen aan de voorlees stem maar al vrij vlot kon ik mij hieraan overgeven. Nu zie ik vooral de voordelen van het luisterboek. Met grote regelmaat lig ik in bed met mijn oordopjes, mijn telefoon afgestemd op een fijn verhaal. Wat ik heel prettig vind is dat je een sleeptimer kan instellen zodat het verhaal na een vooraf ingestelde tijd stopt. Ik moet eerlijk bekennen dat ook op momenten dat ik geen hoofdpijn heb ik steeds vaker een luisterboek afspeel. Het voelt bijna alsof ik mijn jeugd herbeleef en papa of mama naast mij op bed een verhaaltje voorleest, heerlijk veilig en rustgevend om op zo’n manier in slaap te vallen. Ook bij nachtelijke pijnen is het gemakkelijk om een luisterboek af te spelen, dit gaat prima zonder dat je partner er hinder aan beleeft.

Ik heb verschillende apps op mijn telefoon, van onze lokale bibliotheek tot Storytel. Laatstgenoemde heeft mijn voorkeur, je moet wel een abonnement afsluiten maar in mijn geval verdient zich dat zeker wel terug.

Ondertussen ben ik groot fan geworden van het luisterboek, voor mij de ideale oplossing om mij te laten meesleuren in een verhaal zonder dat mijn hersenen overprikkeld raken door nerveus dansende letters!