Het is schering en inslag, het lijkt wel alsof het enige nieuws wat ik onder ogen krijgt gaat over kwetsend taalgebruik. Niet alleen de kneuzen hebben ermee te maken, ook bodyshaming is hot blijkbaar.

Bodyshaming

Wat is het nu eigenlijk, bodyshaming? Het negatief benaderen van iemands lijf. Je kunt het trouwens ook niet goed doen. Ben je een model met maatje 34 dan ben je ofwel een wandelende zak botten ofwel een kapstok (aldus de zoals ik in de reakties lees jaloerse groep dikkerds). Ben je iets ronder (behoor je tot de ‘curvy’ soort) ben je te zwaar (de andere groep praat) en behoor je tot het maatje 38/40 soort hoor je nergens bij, ook weer niet goed. En altijd moet er online een mening over gegeven worden. Zelden positief overigens, het commentaar op Facebook is één groot negatief geheel.

Afzeiken

Waarom moeten we elkaar altijd afzeiken? Waarom mag iedereen niet gewoon zichzelf zijn? Natuurlijk heb ik ook zo mijn voorkeuren, ik zou best in het lijf van één van de Victoria’s Angel’s lijven willen passen (al is het alleen al omdat zij over een catwalk kunnen lopen in plaats van rollen). Moet ik daarom gaan zeggen dat ik ze niet mooi vind? Doet hun schoonheid op de een of andere manier afbreuk aan de mijne? Ik heb geen modellen figuurtje, verre van, maar is dat alles dat telt?

Ik ga niet gooien met de dooddoener ‘schoonheid zit van binnen’. Tuurlijk is dat zo, uiteindelijk is het het innerlijk dat telt, maar laten we eerlijk wezen, het uiterlijk is nu eenmaal het eerste dat je ziet. Je vindt iets mooi of niet, al kan iemand nog zo lief en aardig zijn, je kunt iets aan iemand gewoon minder mooi vinden. Dat geeft toch niet? Zo lang je iemand maar niet anders behandeld omdat zijn of haar figuur of uiterlijk jou minder aantrekt. Ik bedoel, je hoeft toch niet met iedereen iets?

Gevoeligheid

Wat me wel opvalt is dat we voor mijn gevoel een beetje doorslaan in en met onze gevoeligheid. Je mag niets meer zeggen, we zijn direct op onze tere zieltjes getrapt. Een beetje zelfspot helpt je de dagen wat makkelijker door. Je bent een tikkie te zwaar, so what, dat weet je toch zelf ook wel? Vind je het vervelend doe er iets aan en anders so be it, kweek een beetje eelt op je ziel. Ik ben niet voor bodyshaming, sommige reakties gaan echt te ver, maar dat geldt twee kanten op. Niet alles is zo bedoeld, laat het los, maak je niet zo druk, leef en laat leven. Als alles niet meer zo vreselijk opgeklopt wordt valt het allemaal vaak best mee…