Van de week kwam hij weer voorbij in mijn Spotify lijst: André van Duin met het prijzenwinnende lied Vakantie. Iemand die hem kent? Mijn vader had hem op een bandje in de auto. Weet je nog, zo’n gek ding dat je met een potlood vooruit kon spoelen als de cassettedek het niet goed deed. En voor mijn gevoel draaide hij dat bandje alleen als we op vakantie gingen. Dagen waren we al bezig met de vakantie. Spullen werden ingepakt, vouwwagen werd uit de stalling gehaald en op zaterdag gingen we dan. Op naar Bosbad Hoeven en één jaar naar de Beekse Bergen.

Omdat we in Nederland bleven gebeurde het wel eens dat we in de regen vertrokken. Maar ik wist mijn vader heeft dat cassettebandje, en als je dat bandje afspeelt dan komt het goed. Grappig om er misschien bij te vertellen is dat mijn vader collega’s had die aan hem vroegen wanneer hij op vakantie ging komende zomer want wij hadden altijd mooi weer (serieus). En dus vertrokken we, we reden de straat uit en hij stopte hem erin. En na een aantal liedjes die ik me niet zo heel goed meer herinner kwam uiteindelijk André van Duin. En dan gebeurde het…

Het stopte met regenen, de wolken braken open en de zon begon te schijnen. En 9 van de 10 keer stopte dat niet meer. Menig zomer hadden wij drie weken lang mooi weer. Hittegolven zelfs. Dat het zo warm was dat de limonade in de koelkast warm werd. Het is al meer dan 25 jaar geleden en toen waren de camping-koelmogelijkheden nog niet zoals nu.

Vier jaar geleden ging ik met mijn eigen gezin naar Spanje op vakantie. We gingen met de auto en onze tent zou daar al klaar staan. Ik ben groot fan van kamperen maar niet van opbouwen en afbreken lang leve de huurtenten. Maar er miste één ding aan de hemel….. De zon. Ik moest denken aan het cassettebandje van mijn vader en pakte mijn telefoon met bijbehorende Spotify app. Zou hij er op staan? Enthousiast reageerde ik toen bleek van wel. Mijn kinderen dachten minstens dat ik een aanval kreeg of zo maar ik was zo gelukkig als een klein kind.

Ik beloofde hen, “jongens, nu komt het allemaal goed”. Ik ga Opa’s tovermiddel gebruiken en zette André op. De 14 jarige dacht Tuurlijk mam, dit gaat voor een zon zorgen een of ander fout nummer uit de jaren 80, maar mijn zoon had alle vertrouwen in de magie van zijn Opa, zijn allerbeste vriend.

En geloof het of niet, de magie werkte door. De regen stopte, de wolken braken open en de zon begon te schijnen. André van Duin werkt zelf tegen de grens van Spanje…. Medepassagiers houden vol dat het kwam doordat we Spanje in reden, maar mijn zoon en ik weten wel beter. En sindsdien ontbreekt hij niet meer op mijn telefoon. We zingen hem mee net zoals ik samen mijn vader deed.

Vakantie, als ik de kans zie….