Health

Vitamine B12

vitamine b12

Als je chronisch ziek bent, zal je veel van je klachten aan je ziekte wijten. Ook ik betrap mezelf hier heel vaak op. Pijn in mijn benen? Oh dat zal de EDS wel zijn. Tot een poosje geleden. Ik kon bijna niet meer op mijn benen staan, had krachtverlies en constante tintelingen die alleen maar erger werden. Na bloedonderzoek kwam er (voor mij) een verrassende diagnose; een ernstig vitamine B12 tekort.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 wordt gemaakt door micro-organismen en staat ook wel bekend als cobalamine. Dit komt omdat het metaal kobalt in het centrum van de vitamine zit. De natuurlijke vormen van B12 (zoals het in onze voeding voorkomt) zijn: methyl-, hydroxy- en adenosylcobalamine. Aan het begin van deze alinea schreef ik al dat de vitamine gemaakt wordt door micro-organismen. Dit wordt in onze darmen gedaan, maar dan wel in een deel waar het niet meer kan worden opgenomen. Om aan voldoende vitamine B12 te komen moeten we het dan ook uit onze voeding halen. Je kunt dit niet (zoals veel mensen over vitamine zeggen) uit groente en fruit halen, maar uit vlees, vis, eieren en zuivel. Mensen die vegetarisch of veganistisch eten hebben daardoor ook veel meer kans op een tekort.

Als kind kreeg ik altijd van mijn ouders te horen dat ik mijn groente/ vitamientjes op moest eten. Dat zorgde er immers voor dat ik later groot en sterk zou worden. Vitaminen zijn niet alleen voor ouders een mooie manier om hun kinderen aan de groente te krijgen, het zijn ook essentiële voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je lichaam blijft functioneren. Zelf heb ik mij nooit echt in vitamines verdiept, waardoor mijn kennis niet verder kwam dan vitamine D en C.

Er zijn er natuurlijk nog veel meer en deze zijn onder te verdelen in de vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) en wateroplosbare vitamine (C en alle B-vitaminen). Vitamine B12, ook wel cobalamine, is een vreemde eend in dit rijtje. Net als alle andere B-vitaminen is hij wateroplosbaar, maar heeft net als vet oplosbare vitaminen een voorraad in het lichaam. Dit voorraadje is genoeg voor minimaal drie jaar en kan soms wel tot tien jaar voldoende zijn. Net als bij alle voorraad kan ook dit opgaan, waardoor er een tekort ontstaat. Dit gaat best langzaam en ontstaat dus niet van de een op de andere dag (en is helaas ook niet van de een op de andere dag opgelost).

Vitamine B12 tekort

Ik ga niet snel naar de dokter, maar als ik ga ben ik meestal lichtelijk in paniek. Zo ook nu. Ik had al op Google gekeken (slechte eigenschap) en werd niet heel blij van alle ziektes die ik aan tintelende benen kon koppelen. Gelukkig maakte de dokter zich wat minder zorgen en kreeg ik een onwijs uitgebreid bloedonderzoek en gaf ze me ook wat pijnstillers mee. Normaal gesproken neem ik nooit pijnstillers en probeer ik het altijd zonder vol te houden. Nu heb ik zelfs gebeld of ik een hogere dosering of een andere pijnstiller mocht. Gelukkig wilde de assistente het nog even aankijken en kreeg ik gelijk de uitslag; een ernstig vitamine D (hoe kan het ook anders in Nederland) en vitamine B12 tekort.

Na het telefoontje heb ik mijn moeder gelijk naar de drogist gestuurd en stonden er bij thuiskomst twee potjes met pillen op me te wachten. Makkelijke oplossing! De vitamine pillen waren nog lekker ook. Nog geen dag later werd ik nog een keer gebeld door de assistente dat een pil echt niet sterk genoeg was en ik elke week naar de assistent moest voor een injectie. Een kleine tegenslag, maar mijn benen deden zoveel pijn dat ik elke dag naar de dokter ook prima zou vinden.

Vitamine B12 tekort symptomen

Ik had weleens over een vitamine B12 tekort gehoord, maar had geen idee dat er zoveel klachten mee gepaard kunnen gaan. Dit komt omdat de vitamine essentieel is voor allerlei systemen in ons lichaam, waaronder het zenuwstelsel, het immuunsysteem, hart en vaatstelsel, hematologisch systeem, bewegingsstelsel, urogenitaal systeem en het maag en darmstelsel. Niet zo heel gek dus dat er allerlei problemen en klachten mee gepaard kunnen gaan. Juist omdat de vitamine essentieel is voor zoveel verschillende systemen, kan het tekort zich bij iedereen anders uiten. Zelf had ik vooral heel veel last van tintelende benen, maar ik merk nu ik wat injecties heb gehad dat het tekort voor veel meer problemen heeft gezorgd. Onderstaand een beknopt overzichtje van de klachten die je met een B12-tekort kunt hebben:

 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Niet op juiste woorden kunnen komen (afasie)
 • Tintelingen in armen, benen, handen en/ of voeten, zenuwpijn en uitvalverschijnselen
 • Spierpijn en krachtverlies
 • Verminderde pijnbeleving en problemen met de fijne motoriek 
 • Dementie en verwardheid
 • Depressie, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid en gedragsveranderingen
 • Ontstoken tong of gevoelige mond
 • Vermoeidheid
 • Gewrichtsklachten
 • Bleekheid van de huid (ligt het toch niet aan mijn Engelse bloed)
 • Duizeligheid
 • Haaruitval
 • Het koud hebben 

Benieuwd naar een complete lijst van klachten? Kijk dan vooral even op de website van stichting vitamine B12 tekort.

Injecties of pillen?

Een vitamine B12 tekort kan op verschillende manieren behandeld worden. Als je wel een tekort hebt, maar geen neurologische klachten kan de dokter er voor kiezen om je smeltabletten mee te geven. Die leg je onder je tong, waardoor de vitamine gelijk opgenomen wordt door het mondslijmvlies. Een andere manier is het injecteren van de B12. Deze injecties bestaan uit 1000 mcg hydroxocobalamine en worden met een interval van minstens drie dagen gegeven. Zoals het er nu uit ziet moet ik voorlopig nog even elke week een injectie, daarna afbouwen naar 1x per twee weken en daarna 1x per maand. Voor nu vind ik dat nog wel even prima want ik merk dat ik mij zonder een injectie echt nog heel rot kan voelen.

Hoe voel ik mij nu?

Al vanaf de tweede injectie begon ik mij stukken beter te voelen. De tintelingen werden steeds minder, ik kon weer lopen zonder het gevoel te hebben door mijn benen te zakken en ook mijn energielevel werd aanzienlijk beter. Toevallig is het mij een week niet gelukt om naar de dokter te gaan voor een injectie en merk gelijk dat mijn klachten weer beginnen op te spelen. Ik ben er helaas nog niet, maar het begin is gezet!

Kelly Myers
Heb je het over fotograferen of streetart? Dan schiet Kelly omhoog en beginnen haar ogen te stralen. Deze blogger van 28 is ontzettend ambitieus en loopt het liefst met haar camera in haar hand. In haar blogs neemt ze je mee op haar fototrips en vertelt ze meer over alles wat er in haar drukke koppie omgaat.

6 reacties

 1. He jeetje wat vervelend maar fijn dat er wat gevonden is. Heb het zelf ook gehad. Een ernstig tekort aan vitamine d is ook niet op te lossen met een pilletje, dit moet met een speciaal drankje van de huisarts. Zit in een spuitje. Heb dit toen geloof ik elke week gehad voor 3 mnd. De injecties had ik de eerste 2 weken elke 3 dagen en daarna elke week en zo idd afgebouwd en nu niks meer.

  Hoop dat je het tekort snel weer aangevuld is!! Sterkte!!
  Groetjes Amy.

 2. Hoi Kelly, wat vervelend maar wel fijn dat er iets aan te doen is. Hopelijk voel je steeds iets beter. Ik vroeg me even af hoe het met de tos is afgelopen. Heb je hier minder last van? Of is het weg. Ik ben hypermobiel en heb hier nu ook geruime tijd last van. Ook steeds van die spierschokjes in m’n arm/hand. Naja was even benieuwd hoe dat bij jou was gegaan:) succes met alles!

 3. Hoi Elina,

  Excuus dat ik je vraag nog niet eerder beantwoord heb! Ik heb er helaas nog steeds last van. Ik heb wat oefeningen gehad die even geholpen hebben, maar nu tintelen mijn handen weer behoorlijk hevig.
  Ik merk wel dat het door de injecties iets minder wordt, dus dat is al heel mooi meegenomen.

 4. Hoi Kelly,
  Bedankt voor je reactie! Het is behoorlijk hardnekkig he?! Hier helaas ook:( mag ik vragen heb jij ook last van spierschokjes en spierspanning in je hand/arm? Ik hoop dat we er wat op gaan vinden:) fijn dat de injecties ook hier wat voor doen! Zet hem op! Je blogs zijn vaak herkenning voor mij. Fijn dat je dat deelt. Groetjes!

 5. Hi Elina,

  Wat een lieve reactie, dankjewel! De tintelingen zijn helaas onwijs hardnekkig. Ik heb er nu al ruim 14 jaar last van en begin het ondertussen een beetje zat te worden haha. Weet niet eens meer hoe mijn handen normaal zouden moeten voelen. Ik heb niet heel veel last van spierschokjes, maar de spierspanning is wel heel hoog. Merk ik overigens ook bij andere lichaamsdelen. Hoop dat we er snel iets voor vinden!

 6. Jeetje 14 jaar….hier nu bijna 2 jaar bezig (tos is minder lang maar nu 2 jaar veel klachten aan spieren /vermoeidheid door HMS) en ben er al helemaal klaar
  mee. Ook nog erg zoekend hierin. We hebben trouwens dezelfde fysio zag ik:-) Hier ook op andere plekken veel spierspanning, heel herkenbaar en lastig. Mocht ik de gouden tip hebben dan laat ik het je weten! Ik heb nog wel wat op mijn lijstje staan wat ik wil/kan proberen;) succes!!

Laat een reactie achter