Iiieeee een spin! Mijn lichaam slaat op hol, mijn hart zit ineens in mijn keel, ik ga zweten en word misselijk. In deze gevallen ren ik heel hard weg en durf ik pas weer tevoorschijn te komen als vriendlief de spin heeft weggehaald. Wat een gênante vertoning als je het goed bekijkt. Die spin is veel moediger dan ik, die blijft gewoon rustig zitten terwijl er een reusachtige verschijning voor hem staat.

Angst in het verre verleden

Mijn reactie die ik hierboven beschrijf, is al miljoenen jaren oud! Onze verre, verre voorouders hadden namelijk te maken met vele gevaren, zoals loslopende tijgers en mammoeten. Dan was het heel handig als je lichaam in mum van tijd in opperste paraatheid stond en je kon wegvluchten!  

Angsten van nu

Tegenwoordig zijn onze angsten van een heel andere soort. We zijn bang om te falen en proberen daarom alles zo perfect mogelijk te doen, voel je al wat dit met je lichaam doet? Ook komen veel van onze onzekerheden voort uit de angst om er niet bij te horen of niet goed genoeg te zijn. Deze angst kan zo beperkend werken en je verhinderen om je echte zelf te zijn! Je wordt onzeker en blijft het liefste in je eigen veilige comfort zone. Daardoor kun je nooit echt tot bloei komen en de wereld laten zien hoe mooi je echt bent.

Wat als ik je vertel dat die angsten alleen in ons hoofd zitten? Ze zijn maar een illusie van ons brein.

RET model

Tijdens mijn therapie een paar jaar geleden heb ik gewerkt met het RET model. Deze zorgt voor bewustwording over je gedachtes en daardoor kun je ze beter controleren en ze niet de baas over je laten worden. Het heeft mij heel erg geholpen. Ik heb nu snel door als ik belemmerende gedachtes heb en kan ze snel relativeren. Dit heeft mij een stuk minder onzeker gemaakt!

RET heeft als doel het veranderen van denkpatronen. Het bestaat uit 3 fasen:

1. Het opsporen van belemmerende of storende gedachten en van de gevolgen daarvan voor het gevoel en het gedrag.

Dit kan in het begin heel lastig zijn omdat we ons vaak niet eens bewust zijn van het feit dat we denken! We denken gewoon. Het vergt enige oefening. Starten met mediteren kan ook helpen om je bewust te worden van je gedachten. Voorbeelden van belemmerende of storende gedachtes zijn:

 • dat lukt me nooit
 • ik mag geen fout maken
 • iedereen moet mij aardig vinden
 • ik ben een geboren pechvogel

Je ziet dat deze gedachtes totaal niet helpend zijn om een gelukkig leven te leiden. Schrijf eens op hoe jij je voelt bij deze gedachtes en wat voor invloed ze hebben op je gedrag.

2. Het formuleren van nieuwe gedachten.

Ga nu je gedachtes eens uitdagen. Dat kan met deze vragen:

 • Zijn je gedachten gebaseerd op feiten?
 • Helpen de gedachten je om je doel te bereiken?
 • Geven de gedachten je gewenste/prettige/productieve gevoelens?

Meestal zal minimaal een van de antwoorden ‘nee’ zijn. Zo word je je al bewust van het effect van je gedachtes.

3. Het aanleren van nieuwe helpende gedachten en van de daarbij behorende nieuwe gevoelens en gedragingen.

Nu je weet welke gedachtes je belemmeren en waarom je ze zou moeten veranderen is het tijd om ook werkelijk nieuwe gedachtes aan te leren. Weetje: je brein kan geen dingen afleren, maar wel nieuwe dingen aanleren waardoor het oude gedrag op de achtergrond komt te staan.

Schrijf een situatie op waarin jij belemmerende gedachtes hebt en schrijf dan ook op welke gedachten jij zou willen hebben en welke invloed dat zal hebben op je gedrag in gevoelens.

Voorbeelden van helpende gedachtes zijn:

 • Van fouten maken leer ik
 • Volgende keer beter
 • Ik kan het niet iedereen naar de zin maken
 • De fouten die ik maak zeggen niets over wie ik ben als persoon

Herken je bij jezelf dit soort gedachten na het lezen van deze blog, probeer dan maar eens te oefenen met het RET model. Mocht je er zelf echt niet uitkomen, wees dan niet bang om professionele hulp te vragen. Het heeft mijzelf zoveel goed gedaan!