Als je zo lang en zo ziek bent als dat ik ben,  dan kan je een keer verwachten dat jij en je partner uit elkaar zullen groeien. Deze week zijn wij 7 jaar bij elkaar en 2,5 jaar getrouwd. Al een langere tijd gaat het wat lastiger tussen ons en hebben wij huwelijksproblemen. Wees niet bang, deze blog zal niet de blog zijn waarin wij zullen vertellen dat wij gaan scheiden. Vaak krijgen wij de opmerking dat wij voorbeelden zijn voor anderen. Vaak krijg ik dan het gevoel dat het lijkt alsof hier alles perfect gaat, maar ook wij zijn maar mensen.

Onze huwelijksproblemen

Esli en ik zijn niet een koppel dat veel ruzie maken. Het tegenovergestelde zelfs. Als wij ruzie hebben dan betekent dat het vaak al een langere tijd sluimert of er moet echt iets gebeuren waardoor de ander echt explodeert. Laat ik bij het begin beginnen, 2 jaar geleden kwam er een prachtig kereltje in ons leven. Ik denk dat iedereen die net een vader of moeder geworden is kan beamen dat er dan minder tijd is voor jou en je partner en er meer tijd gaat naar de baby. Iets wat ook helemaal logisch is want je zit op een roze wolk. Maar daarnaast heb je ook de slapeloze nachten en moet er de eerste 2 jaar heel veel gedaan worden voor je kind. Je moet echt tijd maken voor een datenight en de kleine bij de oppas te laten. Ik hoorde zelfs laatst op de opvang dat hun merken dat de meeste ouders die uit elkaar gaan of scheiden voor of rondom de 2 verjaardag van hun kind.

Geen random koppel

Wij zijn niet een random koppel, en wij hebben naast de standaard problemen nog grotere zorgen. Namelijk mijn gezondheid die na de zwangerschap flink achteruit gegaan is. Ik wilde dat ik me alleen maar druk mocht maken over hoe ik de boodschappen nog moest doen en moest koken na werk, om het even simpel te zeggen. Ik wilde dat ik mocht klagen over hoe weinig zin ik had in het huishouden. Maar laten we eerlijk zijn, dat kan ik vaak niet vanwege mijn gezondheid. Esli werkt 40 uur in de week, brengt Zayne naar de opvang of naar opa en oma voor werk en hij doet voornamelijk het huishouden. Als ik in het ziekenhuis lig rijdt hij ook nog een aantal dagen per week naar Rotterdam om mij te bezoeken, en de was te halen/brengen. Ik denk niet dat het gek is als ik daarom ook zeg dat Esli dit gezin draaiende houdt. Niet alleen financieel maar ook dus qua overige taken.

Uit elkaar groeien

Dat wij niet meer van elkaar houden is niet het geval. Maar ook dan kan je uit elkaar groeien en huwelijksproblemen hebben. Hoe? Omdat je minder de tijd hebt voor elkaar. Esli is om half 6 klaar met werken. vaak belt hij op of ik mee Zayne ga halen bij de opvang en spreken we een plek af waar hij me oppikt terwijl ik Pluis (onze hond) uitlaat. Eventueel wordt er nog langs de supermarkt gereden en daarna gaan we naar huis. Vaak kook ik iets. Zayne is laatste tijd doodmoe als hij uit school komt. Dit komt omdat hij sinds zijn verjaardag op een nieuwe groep zit. Hij vraagt ook wat meer aandacht (jammeren, huilen, hangen etc) tot we aan tafel gaan. Daarna gaat Zayne douchen en om half 8 naar bed. Dan moet de keuken nog opgeruimd worden, en moeten er andere huishoudelijke taken gedaan worden. Vergeet niet dat er nog een hondje is dat nog rond 10 uur naar buiten moet, dit doen we vaak om de beurt. Vaak ploft Esli pas rond half 9 a 9 uur op de bank en is dan doodmoe. Er wordt er netflix of voetbal gekeken en gaat hij daarna naar bed. En omdat Es weinig energie meer heeft voor andere dingen voelde ik me steeds meer onzeker, minder aantrekkelijk en vroeg ik me regelmatig af of hij nog wel van mij hield.

Vorig jaar

Als zulke problemen lang achter elkaar afspelen en er nog weet ik veel hoeveel ziekenhuis opnames tussendoor komen (2017: 11 ziekenhuisopnames), dan gaat dat steeds zwaarder wegen op je relatie. Elke keer gluipen er kleine dingen in. Zoals minder knuffelen, zoenen maar ook seks. Er is een periode geweest waarin wij eerder problemen gehad hebben. Toen hebben wij veel gepraat en zijn er afspraken gemaakt zoals bijvoorbeeld een vaste datenight op donderdagavond. Dit hebben we een tijdje volgehouden, dan gingen we samen naar de film, of een hapje eten en als het slecht ging met mij dan keken we thuis een filmpje. Maar na een aantal ziekenhuisopnames of een paar mega slechte weken glippen ook zulke dingen er weer in.

Wat nu?

Deze week hebben wij een lang gesprek gevoerd, en eerlijk gezegd, wij gaan er op dit moment niet uitkomen door een paar keer samen te praten en een keer naar de bios te gaan. Daarom hebben wij besloten om samen in relatie therapie te gaan. Er is zoveel gebeurd de afgelopen jaren. Vergeet niet dat Es mij ook vaak enorm ziek gezien heeft en mij meerdere keren bijna verloren had. Zoals ik ook al eerder gezegd heb, ik had niet verwacht dat ik nu nog zou leven. Dat soort dingen hebben een hoop effect op een relatie. Daarnaast hebben wij besloten dat we iemand gaan zoeken die ons bij de huishoudelijke dingen gaat helpen, hoe graag ik het ook zou willen, ik ben nu nog niet in staat om het hele huishouden te doen.

To be continued…