Als je ziek bent kom je elke dag opnieuw voor uitdagingen te staan. Ook als je al 11 jaar ziek bent. De ene dag denk je dat je je ziekte volledig geaccepteerd hebt, de dag erna komt er iets nieuws op je pad wat je doet twijfelen. Dit kan een nieuwe klacht zijn, weer iets wat je moet laten of iemand die geen begrip voor je situatie heeft. Allemaal dingen waar je mee moet dealen en waar je van kunt leren. Hier lees je de belangrijkste lessen die mijn chronische ziekte mij heeft geleerd.

Ga naar buiten!

Dit klinkt voor veel mensen vreselijk, maar de vitamine D en frisse lucht kunnen er voor zorgen dat je je een stuk beter voelt. Natuurlijk hoef je niet gelijk kilometers te wandelen. Frisse lucht en vitamine D krijg je ook in de tuin of op het bankje voor de deur. Je bent er even uit geweest en zult merken dat je humeur een stuk beter is.

Hou nieuwe behandelingen in de gaten

Niet iedereen heeft behoefte aan lotgenoten contact, maar dit kan ontzettend handig zijn om nieuwe behandelmethodes of medicijnen te ontdekken. Door het lotgenoten contact ben ik achter mijn diagnose gekomen en door het proberen van ‘nieuwe dingen ben ik met Bugnet therapie begonnen. Een therapie wat mij ontzettend goed helpt.

Leer te communiceren

Communiceren lijkt zo makkelijk. Het is immers iets wat je al heel je leven doet. Toch is communiceren over je ziekte een stuk moeilijker dan een gesprek over een nieuwe film of dat leuke restaurantje op de hoek. Door te communiceren over je pijn of je ziekte weten mensen beter waarom je een afspraak afzegt of een bot antwoord geeft. Al zijn er helaas altijd mensen die het niet willen begrijpen….

Wees niet bang om van dokter of specialist te wisselen

Veel mensen hebben een goede band met hun dokter en vinden het daarom moeilijk om van arts te wisselen. Toch is dit soms juist hetgeen wat je nodig hebt. Een nieuwe dokter brengt nieuwe inzichten en is misschien net wat beter gespecialiseerd in de ziekte die jij hebt. In de afgelopen jaren ben ik ontzettend veel van fysiotherapeut gewisseld. Ze deden allemaal wel iets goeds, maar konden mijn klachten niet verminderen. Na 25 jaar heb ik eindelijk een fysiotherapeut die me op alle vlakken kan helpen.

Durf voor jezelf te zorgen

Dit is een van de belangrijkste lessen, maar tegelijk ook een van de moeilijkste. Geef je grenzen aan en kom voor je zelf op. Vraag bijvoorbeeld of iemand je ergens voor de deur kan afzetten of maak gebruik van hulpmiddelen. Hoe vaker je het doet, des te makkelijker het wordt. Ik cijfer mezelf nog geregeld weg, maar het lukt me inmiddels steeds beter om voor mezelf op te komen. Ik maak op een slechte dag gebruik van de invalide plekken in de bus (al voel ik me hier soms nog best schuldig om), ik geef het aan wanneer het me teveel wordt en blijf daarbij op mijn strepen staan.

Wat zijn de belangrijkste lessen die jij door je ziekte hebt geleerd?