Ik weet het, ik weet het, de meeste mensen zullen er nog niet aan denken of nog niet eens aan willen denken! Mààr het is nu al november, dus haal die kerstversiering maar van zolder! Ho ho ho.

Zodra het buiten weer eerder donker begint te worden zit ik met mijn hoofd alweer bij kerst. De gezelligheid, de lichtjes, de hapjes. Wat zal ik dit jaar aan doen? Wat zullen we dit jaar eten? Waar zullen we het vieren? Wat voor cadeautjes zal ik kopen? Ik ben nogal een planner, misschien heb je dat al in de gaten. Elk jaar weer moet ik mezelf tegenhouden de kerstkaarten niet in oktober al te versturen!

Knus

It’s The Most Wonderful Time Of The Year is niet voor niets een hit die elke jaar terug komt. Er is toch niks knusser dan op de bank kruipen onder een dekentje, een kop warme chocomelk in je handen en de lichtjes en kaarsjes aan. Of zelfs lekker de open haard er bij aan, of zoals wij dat doen, Netflix aan en ‘Fireplace for your home: s1e2 crackling fireplace’ aanzetten, wat een uur lang een open haard toont. Je mist dan wel de warmte, maar je hebt wel de gezelligheid, het wegdromen in de vlammen en het kalmerende geknisper van hout, daar krijg je het toch vanzelf warm van!

Sneeuw

Helaas hebben we in Nederland steeds minder vaak een witte kerst, de laatste was, volgens het KNMI, in 2010. Het aantal sneeuwdagen in totaal wordt sowieso steeds minder, dit als gevolg van de opwarming van de aarde. En ook al vervloek ik de sneeuw wanneer ik er ‘s ochtends vroeg op mijn fiets doorheen moet om naar werk te komen, toch vind ik het ontzettend jammer dat het steeds meer zal verdwijnen. Want het maakt niet uit hoe vaak je al sneeuw hebt gezien in je leven, als jij uit je bed stapt en uit het raam kijkt, om er vervolgens achter te komen dat echt álles wit is, dat blijft een adembenemend uitzicht.

Commercieel

Er is ook kritiek op kerst, het zou te commercieel zijn geworden. Deels ben ik het daar mee eens, er zijn steeds meer luxe producten en mensen zijn minder snel tevreden met dingen. Maar hoe je kerst viert kun je helemaal zelf bepalen; of je nou veel of helemaal geen cadeaus koopt, of je nou naar de kerk gaat of er überhaupt niet bij nadenkt dat het van oorsprong een christelijk feest is. Het maakt allemaal niks uit. Kerst is zoals jij het invult. Kerst is voor iedereen. Het gaat tenslotte om de kerstgedachte.

Dankbaar

Kerst heeft voor mij iets romantisch, iets intiems. De sfeer, stilstaan bij alles waar je dankbaar voor bent, samen zijn met je dierbaren. En ik pak elke gelegenheid aan om cadeautjes te kopen, ik maak anderen graag blij, want dat is waar ik blij van word. Alles lijkt vrediger en iedereen maakt echt even tijd voor elkaar, voor je buren, je collega’s, of gewoon een vreemdeling die je tegenkomt op straat. Niemand ontkomt aan de kerstsfeer, zelfs de Grinch niet! Waarom kan het niet altijd kerst zijn?

Kerst 2018

Hoe onze kerst er dit jaar uit zal zien weet ik nog niet, dit jaar is anders dan anders. We gaan nog verhuizen en ook ben ik precies 37 weken zwanger met de kerst (spannend!). Dus dit jaar moet ik het wat meer loslaten helaas, zien hoe het komt, en dat is een hele opgave voor een controlfreak! Wél hangt sinds begin september de eerste slinger kerstverlichting al, uiteraard.