Een kapot koffiezetapparaat, DHL die je pakketje met een nieuwe lading zwart goud niet op tijd levert, een dichte supermarkt (waarom sluiten ze dan ook al om 22:00 en gaan ze pas om 08:00 open?) of tijdgebrek. Het klinkt voor koffie verslaafden als een nachtmerrie, maar helaas zijn er genoeg situaties waardoor je niet altijd je ochtend met koffie kunt beginnen. Of misschien hou je niet eens van koffie, maar heb je veel te weinig rust gehad. Hoe je deze ochtenden doorkomt, lees je in deze blog.

Begin de dag met een koude douche

In de winter misschien niet zo’n strak plan, maar met alle benauwde zomernachten op komst niet eens zo’n slecht idee. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat je je gelijk fris en energiek gaat voelen. Dit in tegenstelling tot een warme of hete douche waar je al snel loom en rozig van wordt. Natuurlijk hoef je niet de hele tijd onder een koude douche te staan, vaak is afsluiten met koud water al voldoende.

Wandelen

Wandelen is een ontzettend goede manier om van je ergste vermoeidheid af te komen. Je haalt namelijk letterlijk een frisse neus, wat ervoor zorgt dat je weer lekker energiek door kunt. Als je werkt lenen de rookpauzes zich hier vaak heel goed voor. Rook je niet? Dan kun je natuurlijk ook gewoon even naar buiten om een frisse neus te halen.

Drink genoeg water

Van al dat slapen droog je flink uit. Ook dit kan ervoor zorgen dat je je net iets minder energiek voelt wanneer je wakker wordt. Zorg daarom dat je voldoende water drinkt en ervoor zorgt dat je goed gehydrateerd blijft.

Braintraining

Als je een dipje hebt, kan het heel erg helpen om je hersenen eens goed uit te dagen. Hierdoor moet je je heel erg focussen en ben je zo je dip door. Verdiep je in wat moeilijks, leer wat nieuws of schaf een puzzelboekje aan voor dit soort momenten. Het werkt het best om je hersenen slechts kort uit te dagen, zo voorkom je dat je uitgeput raakt en blijft het leuk om te doen.

Eet een gezonde snack of kauwgom

Als ik een inkak moment heb, grijp ik het liefst naar een reep chocolade. Het helpt echter veel beter om een gezonde snack, zoals een appel, te pakken. Hier haal je namelijk langdurig energie uit en zo voorkom je dat je na je sugar rush een nog veel ergere dip krijgt. Ook kauwgom helpt goed bij een dipje. Door het kauwen van kauwgom stijgt je hartslag namelijk en komt er ook meer bloed naar je hersenen. Hierdoor voel je je alerter en kun je je beter focussen. Het is dan ook niet voor niets dat heel veel studenten kauwgom kauwen tijdens hun tentamens.

Wat werkt bij jou het best tijdens een energie dip?