Nu de zomer is begonnen en de zon zich weer laat zien, is het voor mij tijd om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo heb ik een ontzettend lichte huid, waardoor ik zonder factor 50 eigenlijk de deur niet uit kan en bescherm ik ook mijn lippen, haren én ogen tegen de zon. In deze blog lees je wat ik belangrijk vind aan zonbescherming en zonnebrillen.

Mijn roodachtige haren en spierwitte huid, thanks to een Engelse vader, zorgen ervoor dat de zon en ik nou niet bepaald de beste vrienden zijn. Mijn huid kleurt niet egaal bruin, maar vuurrood en het enige bruine kleurtje in mijn gezicht wordt veroorzaakt door ontelbare sproetjes en mijn ogen. Mijn ogen gaan steevast tranen als het licht maar iets te fel is, waardoor ze buiten eigenlijk altijd verscholen zitten achter een zonnebril.

Zonnebrillen: waar let ik op?

Wat andere vrouwen misschien met schoenen en make-up hebben, heb ik met tassen en zonnebrillen. Ik kan er niet genoeg hebben en koop er het liefst elke maand een. ‘Vroeger’ kocht ik deze vooral bij de drogist, de supermarkt of op de markt. Mijn enige vereiste was dat hij er leuk uitzag en de rest maakte mij niet uit. Zo had ik vroeger een aardige collectie aan brillen, in de meest uiteenlopende vormen en kleuren. Hier ben ik inmiddels aardig van terug gekomen. Als een zonnebril weinig tot geen UV-bescherming biedt, is de bril namelijk bijna net zo schadelijk voor je ogen als dat je met het blote oog de zon in kijkt. Tegenwoordig kijk ik voor een goede bril online. Edel-Optics heeft bijvoorbeeld een groot assortiment aan verschillende merken en typen brillen..

Inmiddels kan ik niet meer elke maand een zonnebril kopen, een goede bril is helaas wat duurder dan vijf euro, maar nu weet ik wel zeker dat mijn zonnebrillen voldoende bescherming bieden. Mijn belangrijkste vereiste is momenteel dat een zonnebril mijn ogen beschermt tegen UV- stralen. Dit kun je zien door het label 100% UV- bescherming of UV400. Het niet goed beschermen van de ogen, kan er zelfs voor zorgen dat je op latere leeftijd sneller staar kan krijgen. Iets wat ik natuurlijk graag wil voorkomen.

Zonbescherming

Er zijn meerdere manieren om je op zonnige dagen goed tegen de zon te beschermen. Zo smeer ik mezelf niet alleen om het halfuur in met een dikke laag zonnebrand, ook drink ik heel veel water en heb ik een modieus hoedje aangeschaft. Ook qua zonnebrand was ik vroeger vooral uit op de goedkopere merken. Ik vond het onzin om veel geld uit te geven aan zonnebrand en vond vooral bruin worden erg belangrijk. Juist omdat mijn huid zo licht is en onder de sproeten en moedervlekken zit, is dit een hele verkeerde instelling. Inmiddels gebruik ik voor mijn huid zonnebrand van Vision en smeer ik mijn gezicht in met zonbescherming van Louis Widmer. Helaas kan ik bijna niet tegen de zon opsmeren en is uit de zon blijven voor mij eigenlijk de beste optie.

Wat doe jij om je goed tegen de zon te beschermen?