Ik hou van eten! Er is werkelijk niets wat ik niet lust, hoewel ik in deze coronatijd de vleermuisspiesjes even laat liggen. Als kind werd ik opgevoed met de spreuk “Je moet alles even geproefd hebben”. Op mijn negende jaar kreeg ik negen spruitjes en mijn drie jaar jongere zusje kreeg er zes. Zo hebben wij alles leren eten. De opvoedtechniek van mijn moeder heeft zo wel zijn vruchten afgeworpen. Ik ben een makkelijke eter. Mijn vrienden die mij regelmatig uitnodigen voor het diner zeggen dan ook vaak; “Je bent de meest dankbare eter, je eet gewoon alles”.

Balans

Met al dat eten ben ik helaas ook bekend met alle dieetboeken die er bestaan. Als een ander met een zuur gezicht knagend op een stengel bleekselderij loopt te knagen vind ik deze zelfs nog lekker. Het is niet zo dat mijn voorkeur alleen uitgaat naar fastfood. Ik kan ook genieten van het handje vol guinoa of gojibessen. Ik heb inmiddels wel de balans gevonden om na het grote stuk taart op een verjaardag en de bitterballen bij mijn wijntje de dag erop te balansen. Want de heupen moeten wel in balans blijven! Zeker met de aankomende zomer in het vooruitzicht. Die heupen die er zeker zijn maar ik omarm mijn zandloperfiguur want daarvoor hou ik teveel van eten.

Ik hou van eten: het is ook belangrijk

Goed eten is ook belangrijk. Tegenwoordig denk men er goed over na wat men in hun mond stopt. Vanaf mijn dertig jaar ben ik mij daar ook meer bewust van aan het worden. Rond die tijd merkte ik tot mijn verbazing dat ik een buikje begon te krijgen. Hoewel ik tot die tijd altijd alles at waar ik zin in had, besloot ik nu toch een beetje op te gaan letten; een schepje minder pasta, niet meer elke avond chips en cola. Zeker voor mijn gezondheid zorg ik dat ik de belangrijkste voedingsstoffen binnenkrijg om soms toch eens uit de band te springen met lekkere toetjes of romige kaasjes.

Van Sergio Herman naar een frietkot

Ik hou ervan om mijzelf te laten verwennen door een chefkok. Het ultieme heb ik ooit ervaren bij The Jane waar Sergio Herman toen nog kookte. Het was meer dan een avondje dineren, het was een ervaring die je daar beleefde. Alles klopte gewoon. Heerlijk vind ik het om zulke restaurants te bezoeken. Maar tevens kan ik ook zo genieten van een puntzak friet (patat) zittend op een bankje buiten om vervolgens tot bijna aan mijn oksel in deze puntzak te moeten gaan om het laatste knapperige stukje friet naar boven te toveren.

Eten koken

Maar het fijnste van eten vind ik nog steeds het koken. Ik kook ontzettend graag. Zondag hou ik vaak vast als een ultieme kookdag. Van ovenschotel tot een Indische rijsttafel. Het liefst nodig ik dan vrienden uit die ik dan verwen met een uitgebreid diner. Dan ben ik de hele zaterdag en zondag-voormiddag aan de slag met de voorbereidingen en verwen ik mijn gasten uitgebreid. Heerlijk vind ik dat!

Met al mijn geliefde mensen aan een lange tafel. We kletsen dan, maken grapjes, want we kunnen elkaar goed plagen. Pure gezelligheid dus. Zoals een zondag moet zijn. Goede vrienden die eens bijpraten en genieten van smakelijk eten en een mooi glas wijn.

Ik wens iedereen zo’n mooie zondag toe!