Voor wie steek jij een kaarsje op? Op allerzielen is dat het thema van het televisieprogramma. Eigenlijk kijk ik dat programma ieder jaar. Kinderen die hun ouders herdenken met een kaarsje, Te vaak ook ouders die hun kinderen herinneren. Het is een programma met een lach en een traan. Allerzielen in Nederland maar overbijna de hele wereld vieren ze deze dagen iets om te herinneren.

Want Halloween oftewel all hallows eve is de keltische basis van allerheiligen. De kelten geloofde al dat op deze dag de grens tussen de levenden en de doden vervaagde, waardoor de geesten terug konden komen. Om die te weren verkleedde zij zich al. Door de verspreiding van het christendom werd 31 Oktober verandert in 1 November en werd het allerheiligen.

Dia de los Muertos

In Mexico vieren ze Dia de los Muertos. Men heeft daar in huis altaren met foto’s van geliefden die niet vergeten mogen worden. Op 1 november zullen de zielen van overleden kinderen terugkeren naar huis en om 2 november de zielen van de overleden volwassenen. De altaren en de graven worden dan versierd met oranje bloemen en men offert drank en voedsel. Ook hier gaat de traditie al heel lang terug naar de Azteken en de Maya’s. Al werd het toen in de maand Augustus gevierd en is het pas sinds de komst van de spanjaarden verplaatst naar begin november.

Allerzielen herinnert ons aan het belang van herdenken maar ook aan het belang van loslaten. Dat lijkt heel dubbel maar loslaten is net zo belangrijk. Een overleden geliefde zou nooit willen dat iemand zijn hele leven in diepe rouw blijft over het gemis. En misschien heb ik makkelijk praten maar ik kan me niet voorstellen dat iemand die veel van je houdt, jou je hele verdere leven ongelukkig wil zien. Hij of zij is een belangrijk onderdeel van je leven geweest maar, als het goed is, wil die persoon in de basis dat je gelukkig bent.

Een kaarsje met liefde

Daarom grijp ik deze dag altijd aan om mensen te herinneren. Met liefde aan ze te denken en niet met te veel verdriet. Natuurlijk is dat moeilijk als het een kind is dat veel te vroeg bij je word weggenomen. Die pijn moet onbegrijpelijk zijn. Maar denk vanuit liefde aan dat kind en denk aan de mooie momenten die jullie samen hebben gehad. Laat zijn of haar liefde je hart vullen met warmte.

Dus morgenavond kijk ik weer naar dat televisie programma en brand ik een kaarsje. Voor hen die overleden zijn en die we missen. Voor hen die zo belangrijk zijn geweest in ons leven en dan brand ik een kaarsje met een hart vol liefde en een hoofd vol mooie herinneringen.