In mijn podcastlijst zat er laatst eentje over intimiteit als je chronisch ziek bent. Dan bedoelden de makers trouwens niet meteen enkel seksuele intimiteit, maar ruimer dan dat. Intimiteit als dichtbij en open zijn met een ander.

Intimiteit als spoonie

Intimiteit is een ander helemaal binnen laten in alles wat je bent. En als chronisch zieke is dat soms net een beetje anders en dat kan een barrière opwerpen in contact met anderen. Want je hebt niet altijd zin om helemaal open te zijn omdat je al te vaak hebt tegengekomen dat je heel heftige negatieve reacties oproept bij de ander. Van aversie, ongevoeligheid en onbegrip. En dan gebeurt het zomaar dat je je ziekte als een roadblock ervaart die je eenzaam maakt in de wereld vol mensen. De vraag “Hoe is het met je?”, beantwoord je soms liefst met een “Goed”. Je hebt niet altijd zin om bij iedereen wat anders te antwoorden. En dat hoeft ook niet. Intimiteit is niet verplicht met iedereen.

Gouden mensen

Maar dan zijn er die gouden mensen. Die je laten zijn wie je bent en niet wegschrikken van die intimiteit. Waarbij alles mag zijn zonder dat bij hen de stoppen doorslaan. Dat zijn de goeie, die moet je koesteren! Het liefst zijn zulke relaties in evenwicht, zodat de ander zich ook kwetsbaar en helemaal openstelt naar jou toe. Want échte intimiteit werkt in twee richtingen. Zieke mensen zijn ook maar gewone mensen: wij hebben heus heel wat te bieden. We zijn gewoon maar dan met een plus: we hebben tijd, weten heel goed dat het leven soms lastig is en kunnen doorgaans goed luisteren en zijn niet bang van moeilijke dingen. Dus wees niet bang dat we dat niet aankunnen bovenop onze gezondheid. We zullen het wel zeggen als het er even niet bij kan. Net zoals we hopen dat de ander dat ook naar ons toe doet.

Intimiteit onderonsje

Intimiteit bij andere chronisch zieken is nog van een ander kaliber. Daarbij kan je helemaal loss gaan en jezelf zijn, de ander weet goed wat je bedoelt en schrikt nergens van. je kan er samen over zeuren, om lachen en huilen en in één trek door vertellen over iets totaal anders. Want het hoort erbij allemaal. Vrienden die ook chronisch ziek zijn kunnen een echte meerwaarde betekenen. Woorden zijn niet nodig.

Sociale media en intimiteit

Wat me brengt bij sociale media. Hoe doe je dat: intimiteit in je leven houden als je je meestal in je huis op je zetel bevindt en je ook nog eens alleen woont? Veel mensen hebben een algemeen negatief beeld van sociale media. maar wat als ik je zeg dat het niet per se een afstand hoeft te creëren tegenover het influencerideaal of in de harde facebook discussies maar net méér intimiteit brengt in het soms geïsoleerde spoonieleven? Kan whatsapp en co meer intimiteit in je leven brengen? Ik zeg van wel. Kleine berichtjes sturen tonen dat ik graag zie, een instapagina van een leuke spooniegroep herinnert je dat we hier samen inzitten, een youtubefilmpje raadt je goeie boeken aan om te lezen of raakt een spooniethema aan en plots denkt je: o, dus jij ook! Maar sociale media houden ook de deur open naar de gewone, ruimere wereld, waardoor ik me verbonden blijf voelen met daar buiten ook al leef ik doorgaans hier binnen.

Spoonielichamen

Laatste item op de intimiteitslijst: Onze lichamen. Ach, die lichamen! Lichamen van chronisch zieken kunnen een eigen leven leiden. Ze komen aan of vallen af zonder dat je er per se een zegje in hebt, er komen buisje uit of hangen zakjes aan, en met een beetje geluk staan ze vol littekens? Who needs tattoos? 😉 En dat kan al eens een extra drempel opleveren als je intiemer wil zijn met je liefde of gewoon een ander. Want boy o boy, wat kunnen mensen soms verrassend uit de hoek komen! Ze kunnen je traumatiseren voor het leven, neem maar van mij aan. Maar hej, zoals ik zei kunnen mensen verrassend uit de hoek komen: herinner je je die gouden exemplaren? Dat zijn degenen die je lichaam koesteren, elk stukje ervan, omdat het bij jou hoort en een heel verhaal te vertellen heeft.

Intimiteit voor iedereen!

Ik hoop dat er voldoende intimiteit in je leven zit, chronisch ziek of niet. En nee, dat hoeft niet per se sexueel zijn. Intimiteit kan zoveel betekenen. Ik wens dat je jouw eigen definitie ervan vindt En dat er tenminste één plekje is waar je voelt dat je helemaal mag zijn. Want daar wordt een mens alleen maar sterker van.