Kennen jullie die film? Pay it forward? Een kleine jongen krijgt van zijn leraar een huiswerkopdracht. Bedenk een manier om de wereld te verbeteren. Deze jongen komt met het mooie plan om een goede daad te verrichten en wil niet dat iemand hem iets verschuldigd is en voor hem een goede daad terug doet. Hij vraagt om pay it forward voor te zetten. Zet het door en verricht drie goede daden voor drie anderen. En die drie mensen vraag je ook drie goede daden te verrichten voor drie anderen.

Trailer van de film Pay It Forward

Een kettingreactie van goede daden

Hoe mooi is het. Een kettingreactie van goede daden in de wereld brengen. Maar wat is een goede daad? En deze vraag kan breed beantwoord worden. Het is maar net hoe jij in het leven staat en hoe je denkt over de betekenis van goed, en dan vaak is de tegenhanger slecht. Dus ik hou het bij mijn visie:

Een goede daad is een actie uitvoeren die een positieve uitwerking heeft op een ander persoon of op een situatie.

Als ik dan terugdenk aan mijn dag zaten er best goede daden in mijn dag zonder dat ik er heel bewust mee bezig was. Want kleine acties tellen zeker mee. Dus die vrachtwagen die wil invoegen in de file de ruimte geven. Die klant vertellen dat je trots bent op wat er bereikt is qua verandering. Luisteren naar wat iemand te vertellen heeft en het stuk samen te vatten en het terugkoppelen zodat die persoon weet dat echt iemand luistert. Tijdens mijn gebed de mensen gedenken die wel wat steun kunnen gebruiken. Een ouder echtpaar tijdens een wandeling aanspreken met goedemiddag. Glimlachen naar iemand.

In mijn ogen zijn dit alledaagse gewoontes die ik uitvoer die gezien kunnen worden als kleine goede daden. Vaak denken we vaak in grote acties. Meedoen met collecteren voor een goed doel. Vrijwilligerswerk uitvoeren voor een aantal uur per week. Iemand helpen met verhuizen.

Dus mijn vraag is nu voeren jullie ook goede daden uit hetzij bewust of onbewust en wat brengt het jou? Geeft het je een geluksgevoel? Wil je ook iemand anders dit gevoel geven? Dan is dit Pay It Forward systeem een idee om toe te passen. Vraag het is aan iemand als ze zeggen je houd iets te goed van me. Van: “Joh, ik hou niets te goed maar als je dan iets wilt doen, doe jij anders iets anders goed voor een ander. Zo helpen wij elkaar allemaal weer.”

Hoe leuk zou het als dit systeem werkt? Heb jij de film al gezien en het concept toegepast? Laat het dan even in een comment hieronder de blog weten, ik ben erg nieuwschierig!