Het is lente! De bomen beginnen weer groene blaadjes te krijgen. De zon schijnt steeds krachtiger, de dagen worden langer en lichter. Overal zie je kleine eendjes en lammetjes. De wereld komt weer tot leven!

Voor ons als mens is dit niet anders. Wij zijn net zo goed een onderdeel van dit grote geheel. In de lente voelen wij ons ook weer ontwaken na een lange donkere winter. Toch voelen veel mensen zich juist erg moe in deze periode. Voorjaarsmoeheid wordt het ook wel genoemd. Het klinkt heel onlogisch om juist nu moe te worden. Maar er zijn verschillende verklaringen voor!

De overgang van winter naar lente

Vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen zijn enkele klachten die bij dit verschijnsel horen. Eigenlijk is het meer een nasleep van de winter dan de aankomende lente die parten speelt. Gebrek aan zonlicht, vitamines en lichaamsbeweging in de buitenlucht. Door de weinige lichaamsbeweging hebben zich afvalstoffen opgehoopt in het lichaam. Door die last voelen we ons nog niet voldoende fit om van de lente te genieten.

Mensen die last hebben van de winterdip, zullen ook gevoeliger zijn voor de voorjaarsdip. Dit komt doordat lichaam en geest in de lente weer worden blootgesteld aan zonlicht. Deze overgang van donker naar licht kan dan te groot zijn.

Wat kun je doen om uit deze dip te komen?

Het belangrijkste is dat je lichaam weer fit en sterk wordt.

  • Zoek de buitenlucht op. Ga lekker wandelen en van de zon genieten. Door langzaamaan weer in beweging te komen kan je lichaam zich ontdoen van de overgebleven afvalstoffen.
  • Eet gezond en drink veel water. Geef je lichaam een lichte detox om schoon en fris de lente in te gaan. Eet veel groente en fruit zodat je lichaam een boost krijgt door alle vitamines en mineralen. En drink veel water om alle afvalstoffen te kunnen afvoeren.
  • Forceer niets. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan het nieuwe seizoen. Geef het voldoende rust wanneer het daarom vraagt.
  • De lente is een ideale tijd om ook zelf met een schone lei te beginnen. Kijk tegen welke zaken jij aanloopt in het leven. Kun je hier iets aan veranderen? Bijvoorbeeld een baan waar je het al een tijd niet meer naar je zin hebt. Wordt het niet eens tijd om te zoeken naar iets anders?
  • Zorg ook voor innerlijke rust. Ga mediteren of aan yoga doen!
  • En last but not least, geniet! Ga erop uit met vrienden of familie, ga leuke dingen doen en mooie herinneringen maken!

Herken jij bovenstaande voorjaarsdip bij jezelf? Volg dan eens bovenstaande tips. En gun je lichaam de tijd om te wennen aan de overgang naar de lente. Als het er eenmaal doorheen is kan ook jij genieten van dit nieuwe seizoen!