Als jij chronisch ziek bent, probeer jij altijd te denken in oplossingen, maar jij staat ook voor zware beslissingen. Jij leert jezelf continu flexibel op te stellen, jezelf nieuwe dingen aan te leren en dit allemaal om jouw doel te bereiken. Hier wat extra handvaten die jij eigenlijk in elke situatie in het leven kunt toepassen!

Kies waar jij je op gaat focussen:

Als jij een groot deel van jouw leven wilt veranderen en te veel doelen voor ogen hebt, zal het nooit mogelijk zijn om alle doelen te bereiken. Kies daarom één punt waarop jij je gaat focussen en ga dit eerst aanpakken. Indien dit doel bereikt is, ga dan naar het volgende doel dat jij graag wilt bereiken. Jouw motivatie kan van alles zijn: gezondheid, geluk, geld, stress verminderen, etc. Zoek uit wat voor jou belangrijk is.

Probeer altijd tijd te maken voor een nieuwe passie:

Als jij aan iemand vraagt hoe het gaat, krijg jij al snel het antwoord: gigantisch druk. Mensen plannen hun hele schema vol met dagelijkse dingen en kijken eigenlijk veel te weinig naar passie. Terwijl dit toch zorgt voor geluk. Een nieuwe passie kan veel tijd kosten. Jij moet je namelijk verdiepen in hoe die passie te werk gaat. Laten wij, als voorbeeld, passie ‘een blog starten’ nemen. Jij moet je gaan verdiepen in: hoe je een website moet bouwen, hoe jij de site moet bouwen, je moet regelmatig artikelen posten, zorgen dat de blog het goed doet op internet. Nogmaals, het is belangrijk om tijd te maken voor een passie, dit maakt absoluut gelukkig!

Blijf bijscholen:

Mensen klagen vaak als zij een vaste baan hebben. Zij hebben er een studie voor gevolgd en toch moeten zij weer naar een cursus toe om bij te leren. Hier is (weer) geen tijd voor, of zij hebben er gewoon geen zin in. Toch is het zeer belangrijk om jezelf bij te scholen, zodat jij op de hoogte bent van alle nieuwe technieken. Ook staat het internet vol met Ebooks en tutorials op youtube.

Netwerken:

Netwerken is zeer belangrijk voor de meeste banen. Dit kun jij ‘online’ en ‘offline’ doen. Tegenwoordig bestaan er meerdere platforms om in contact te blijven met collega’s en bekenden, bijvoorbeeld: Facebook,Twitter, LinkedIn, maar ook Instagram. Met offline bedoel ik: praat eens op een feestje of een event met mensen die je niet kent. Vraag wat hun beroep is, wat hun passies zijn en wie weet kun je op een later moment iets voor elkaar betekenen!

Agenda/planning:

De meeste mensen raken in de war als hun afspraken niet op orde zijn, of niet duidelijk. Probeer elke keer voor 2 weken een duidelijk schema te hebben, want hoe verder jij in de toekomst gaat plannen, hoe minder dit in jouw voordeel gaat werken. Tegenwoordig heb jij hele handige apps die jou continu herinneren aan jouw afspraken en planningen voor het geval dat jij niet handig bent met een agenda. Vergeet niet: een “commitment” is het halve werk.

Zorg goed voor jouw lichaam en geest:

Dit klinkt een beetje dubbel als jij chronisch ziek bent, maar toch kun jij wel rekening houden met de kleine dingen. Bijvoorbeeld: op tijd naar bed, vroeg opstaan en gezond eten. Indien jij gezond bent, kan sporten helpen om jouw gedachten op orde te brengen en prioriteiten te stellen.

Omgaan met mensen die jou motiveren en stimuleren:

De meeste mensen verwelkomen veranderingen niet echt, zeker niet als het niet in jouw comfortzone zit. Sommige van jouw ‘goede’ vrienden zullen jou niet steunen, of zullen jou zelfs afleiden van het door jou gestelde doel. Zelf zie ik dit altijd alsof ik getest word. Ik maak dan vaak de keuze om niet meer met zulke mensen om te gaan, of zelfs tijdelijk afstand te nemen van hen. Want, hoe langer jij met deze mentaliteit omgaat, hoe meer het je tegen gaat houden in jouw leven met de door jou gestelde doelen en dromen. Focus je op mensen die jou wel steunen in de door jou gestelde doelen, mensen die zelf gemotiveerd zijn om meer te bereiken in het leven. Hoe meer jij met deze mensen omgaat, des te sneller zul jij jouw doel(en) bereiken.

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Hebben jullie nog tips die ik goed kan gebruiken? Laat mij dit dan in een reactie weten? Ik ben benieuwd om jullie ideeën te lezen!

XOXO STEPHANIE LOGO BLAUW