Vroeger zou ik mijzelf als positief ingesteld beschrijven, de laatste tijd heb ik hier wat meer moeite mee. En dan vooral in de winter! Ik heb het standaard koud, ben sneller moe en momenteel klinkt mijn arm amputeren met een bot mes aantrekkelijker dan mijn arm bewegen. Gelukkig hebben de volgende tips mij geholpen om toch altijd naar de ‘bright side of life’ te blijven kijken.

1. Vergelijk je leven niet met dat van anderen

Het is soms zo makkelijk om naar het leven van anderen te kijken en soms zelfs een beetje jaloers te worden. Ik had dit heel erg als ik op instagram pagina’s van ‘fitgirls’ keek. Momenteel ben ik verre van fit en ik denk niet dat ik de komende tijd een sportschool van binnen mag zien. Toch ben ik trots op alles wat ik wel kan. Ik mag dan misschien niet sporten, maar de dag doorkomen is ook al een hele work-out! En dat kost genoeg energie!

2. Jezelf schuldig voelen heeft geen zin

Soms voel ik mij tegenover mijn vriend best schuldig. Na het werken ben ik vaak zo moe dat de stofzuiger in de hoek blijft staan. Hierdoor komt er best veel op zijn schouders terecht, terwijl hij ook gewoon werkt en daarnaast nog nachten lang aan zijn boek werkt. Gelukkig wijst hij mij er vaak op dat mijn lichaam op de eerste plaats komt. Voor mezelf zorgen kost al heel veel moeite en soms kan je daar het stofzuigen net even niet bij hebben.

3. Kijk naar de dingen die je wel kunt

Als ik vroeger had geweten waar ik nu blij om ben had ik mezelf uitgelachen. Waar ik vroeger blij was als ik een voetbalwedstrijd had uitgespeeld, ben ik nu blij als ik heb gedoucht of naar de supermarkt ben geweest. Op een goede dag de afwas erbij en mijn dag kan niet stuk. Natuurlijk mag je best even stil staan bij de dingen die niet meer lukken. Ik mis het voetballen nog elke dag. Toch is het voor je gemoedstoestand veel beter om stil te staan bij de soms kleine dingen die je nog wel kunt.

4. Je bent meer dan je ziekte

Een chronische ziekte is altijd aanwezig en zal altijd een onderdeel van je blijven. Soms word ik chagrijnig als ik veel pijn heb of baal ik als ik iets moet laten. Toch ben ik veel meer dan mijn ziekte. Ik ben Kelly, geliefde, dochter, zus, vriendin, afgestudeerd, werknemer, spiritueel en nog zoveel meer. Ergens op de laatste plaats komt chronisch ziek. Het heeft invloed op mijn leven, maar is mijn leven niet.

5. Verwen jezelf

Niemand houdt meer van je dan je van je zelf kunt houden. Daar mag je best eens aan toegeven door iets leuks voor jezelf te kopen of een uurtje me-time in te lassen. Een nieuw shirtje, een leuk boek of doe iets waar jij blij van wordt. Zelf heb ik lang gedacht dat ik het verwennen niet waard was. Mijn lichaam is een dwarsligger en had daarom in mijn ogen nergens recht op. Uiteindelijk heeft dit effect op je pijn en je lichamelijke gesteldheid. Door van jezelf te houden en daar uiting aan te geven zorgt dat daarna voor extra positieve energie. Dit houdt niet in dat je gelijk nog wat leuks kan doen, maar wel dat je nog even kunt nagenieten van de leuke dag die je hebt gehad.

6. Praat met lotgenoten

Chronisch zieken kunnen zich snel onbegrepen voelen door hun omgeving. Ik heb daar gelukkig niet zo’n last van omdat mijn ouders, vriend en vrienden daar heel open minded en begripvol in staan, maar toch voelen ze niet wat ik voel. Het contact met lotgenoten kan daarbij ontzettend fijn zijn. Ze weten niet alleen wat je doormaakt maar kunnen je ook helpen bij eventuele angsten.

Mijn lichtpuntjes

Natuurlijk helpt het ook om terug te kijken naar dingen die deze maand of week wel goed gingen of positief waren. Dit zijn mijn lichtpuntjes van de afgelopen periode:

  • Ik heb vorige week (bijna) een volle week gewerkt en had nog een heeeel klein beetje energie over.
  • Sinds ik begonnen ben met Bugnet therapie voel ik mij zo begrepen en merk ik kleine verbeteringen in mijn lichaam.
  • Mijn werk is tweede geworden in de race om de prijs voor ondernemer van het jaar regio Haarlemmermeer. Ik ben trots!
  • Mijn vriend is vandaag jarig!
  • Mijn manager en collega’s zijn al lichtpuntjes op zich!
  • Ik begin eindelijk aan m’n zilversplints te wennen.
  • Ik heb een vaporizer gekregen.. Nu kan ik eindelijk gaan testen of (medicinale) wiet een goede uitwerking heeft op mijn pijnklachten. Misschien komt er volgende keer geen blog..Because I got high!