Als eerst wil ik zeggen, dat ik met het accepteren van je lichaam ik niet bedoel dat je moet opgeven naar het zoeken van behandelingen die voor jou werken. Met het accepteren van je lichaam bedoel ik dat je van je lichaam mag houden.

Haat voor ons lichaam

Wij zijn allemaal erg geneigd om ons lichaam te haten voor wat het ons allemaal aandoet. Alle pijn, alle dagen op bed, al het verdriet, alle behandelingen die we moeten doorstaan, alle afspraken die we moeten afzeggen omdat we te zien zijn, al het onbegrip waarmee we, helaas, moeten leven.

Leren omdraaien

We moeten het gaan leren omdraaien en van ons lichaam gaan houden. En dit is zoveel makkelijker gezegd dan gedaan.. Wij hebben nou eenmaal een hoop shit door te maken met ons lichaam in tegenstelling tot gezonde mensen. Maar ook wij verdienen het om van onszelf te houden, om van ons lichaam te houden.
Maar niet alleen dat, want de energie die ik maar heb, wil ik niet meer op een negatieve manier gebruiken. Ik heb geen energie om elke keer boos te zijn.. en geloof mij, ik ben heel wat boos geweest op mezelf de afgelopen anderhalve maand.

Afsluiten van een hoofdstuk

Afsluiten van een hoofdstuk vol onzekerheden en hoop doet veel met je. Veel meer dan wat je zelf kan bedenken van te voren. Je valt in een leeg gat want ” je zult nooit meer gezond worden”. Soms is het tijd om te zeggen: genoeg. Het is nu klaar. Je pakt jezelf op, je bent lang genoeg verdrietig geweest, tegen het depressieve aan, het is nu klaar. Stop met leven in angst, wat komt, komt. En jezelf er druk om maken heeft geen zin. Je kan de toekomst niet voorspellen en het proberen heeft ook geen zin. Geniet van het lekkere weer buiten, een zonnestraal, een kop koffie of mooie bloemen die je tijdens een wandeling tegenkomt.

Ik geloof dat wij zelf deze verandering moeten maken. Veel mensen kunnen zeggen dat je positiever moet zijn. Op sommige momenten gaat het even niet meer. Genoeg is genoeg. Maar er is ook een genoeg voor het zelfmedelijden.

Bijdeze zeg ik, genoeg. Wat jij?