Bevrijdingsdag is voor veel mensen een moment om stil staan bij het feit dat we het in Nederland goed hebben. We leven niet in doodsangsten en we willen de mensen in oorlogsgebieden dezelfde vrijheid bieden. Zieke mensen hebben bij het woord vrijheid ook nog een extra beeld, een ander beeld.Bevrijdingsdag

Vrijheid is gemiddeld kunnen zijn

Voor zieke mensen is vrijheid anders. Een groot deel van deze mensen ervaart een beperking van vrijheid in het dagelijks leven. Sommigen zijn niet in staat om zonder hulp het huis te verlaten en anderen merken dat ze het leven niet bij kunnen houden. Vrijheid betekend meer kunnen dan je eerder kon. Minder hulp behoevend zijn. Minder financieel afhankelijk zijn. Vrijheid is je normaal kunnen bewegen in het dagelijks leven en je zorgen kunnen maken over de problemen waar gemiddelde mens zich mee bezig houdt. Vrijheid is gemiddeld kunnen zijn.

Bevrijdingsdag 2016

Afgelopen donderdag was het Bevrijdingsdag. Ik zag veel mensen genieten van de vrijheid, maar een grote minderheid stond stil bij het symbool van Bevrijdingsdag. Ik was zelf op een bevrijdingsfestival. Er was een hele markt ingericht met kraampjes voor mensenrechten, Unicef, vluchtelingenhulp organisaties, etc.  Deze markt werd echter niet druk bezocht, terwijl ook voor deze mensen vrijheid heel belangrijk is.

Ik voel mij vrijer

Ik merk zelf dat ik mij vrijer voel. De temperatuur stijgt en daardoor worden mijn gewrichtsklachten minder (andere worden erger, maar dat is bijna verwaarloosbaar). Ik merk dat ik meer kan. Ik heb de hele Bevrijdingsdag gewerkt en dat voelde ontzettend goed.
Vrienden van mij hebben een bedruk bedrijfje de Creacave en staan soms ook op festivals. We bedrukken ter plaatse waardoor je een half uur later in je zelf ontworpen shirtje kan lopen (of andere producten). Er stonden tafels met laptops en mensen vonden het leuk om zelf aan de slag te gaan. Ik was het eerste aanspreekpunt.

Vakantie is vrijheid

Dit semester vliegt voorbij. Het is alweer bijna zomer. En vakantie is ook een vorm van vrijheid. Ik heb nog maar zes stagedagen te gaan voor de zomer. Nog een hoop te doen in zo weinig dagen. Na een heel jaar in dezelfde klas kan ik het mij bijna niet voorstellen dat ik daar weg moet. Ik (her)ken alle kinderen van de school en er werken hele leuke mensen. De kinderen ga ik ontzettend missen, dus ik heb een goed plan nodig voor een spetterend afscheid. Heeft iemand nog leuke ideeën voor een afscheidsspel in de middenbouw?

Liefs Naomi

Naomi1